آشنایی با ابزارهای پارتیشن بندی در لینوکس و نحوه استفاده از آنها
در این مقاله، به بررسی برخی از بهترین ابزارهای پارتیشن بندی در لینوکس پرداخته می شود. این نرم افزار ها به دو شکل “مبتنی بر خط فرمان” و “مجهز به رابط گرافیکی” هستند که در ادامه هر دو مدل بررسی خواهند شد.
به گزارش پایگاه اطلاع رسانی دیارمیرزا، در این مقاله، به بررسی برخی از بهترین ابزارهای پارتیشن بندی در لینوکس پرداخته می شود. این نرم افزار ها به دو شکل “مبتنی بر خط فرمان” و “مجهز به رابط گرافیکی” هستند که در ادامه هر دو مدل بررسی خواهند شد.
۱- Fdisk
fdisk یکی از معروف ترین و بهترین ابزارهای پارتیشن بندی در لینوکس است. این نرم افزار مبتنی بر خط فرمان بوده و جهت ایجاد و تغییر partition table های دیسک به کار می رود. Fdisk از چندین نوع پارتیشن تیبل از جمله MS-DOS و GPT پشتیبانی می کند. این ابزار دارای یک رابط کاربری متنی و کاربر پسند است که از طریق منوهای مختلف به شما امکان می دهد تا عملیاتی همچون نمایش، ایجاد، تغییر حجم، حذف، اصلاح و کپی را روی پارتیشن ها انجام دهید.
تصویر(۱)
۲- GNU Parted
Parted یک ابزار محبوب و مبتنی بر خط فرمان جهت مدیریت پارتیشن های هارد دیسک است. این نرم افزار از چندین پارتیشن تیبل مختلف از جمله MS-DOS ،GPT ،BSD و… پشتیبانی می کند. با استفاده از این برنامه، میتوانید عملیاتی همچون اضافه کردن، حذف، shrink (کاهش حجم پارتیشن)، extend (افزایش حجم پارتیشن) و مدیریت فایل سیستم پارتیشن ها را انجام دهید.
تصویر(۲)
این نرم افزار می تواند در ایجاد فضا برای نصب سیستمعامل های جدید، سازماندهی مجدد فضای مصرف شده در دیسک و انتقال دادهها به دیسک جدید بسیار مفید باشد.
۳- Gparted
GParted یک نرم افزار گرافیکی پیشرفته جهت مدیریت پارتیشن های دیسک است. این برنامه به صورت رایگان ارائه شده و روی سیستمعاملهای لینوکس، MAC و ویندوز قابل اجرا می باشد.
تصویر(۳)
از این ابزار می توان جهت تغییر حجم، کپی، انتقال، برچسبگذاری، بررسی و حذف پارتیشن ها بدون از دست رفتن اطلاعات، استفاده نمود. با استفاده از ویژگی های مذکور می توانید عملیات های زیر را انجام دهید:
۱- افزایش یا کاهش فضای پارتیشن root
۲- ایجاد فضا برای سیستم عامل های جدید
۳- امکان بازیابی داده ها از پارتیشن خراب
۴- امکان ویرایش فایل سیستم های EXT2/3/4
۴- GNOME Disks یا GNOME Disks Utility
GNOME Disks یکی از بهترین ابزارهای پارتیشن بندی در لینوکس و انجام مانیتورینگ دیسک با تکنولوژی S.M.A.R.T (مخفف عبارت Self-Monitoring, Analysis and Reporting Technology) می باشد. S.M.A.R.T سیستمی جهت کنترل و نظارت بر وضعیت سلامت هارد است. با استفاده از نرم افزار GNOME Disks عملیاتی همچون فرمت پارتیشن، ایجاد، mount (فرایند اتصال دیسک به یک دایرکتوری)، unmount (قطع اتصال دیسک از دایرکتوری) قابل انجام است. این نرم افزار به همراه محیط دسکتاپ GNOME ارائه می شود.
تصویر(۴)
اخیرا قابلیت های پیشرفته ای به این نرم افزار اضافه شده است. آخرین نسخه این برنامه (در هنگام نگارش این مقاله) دارای قابلیت های جدیدی جهت اضافه کردن پارتیشن، تغییر حجم، بررسی فایل سیستم ها جهت شناسایی خرابی و ترمیم آنها می باشد.
۵- KDE Partition Manager
KDE Partition Manager یک نرم افزار گرافیکی جهت مدیریت دستگاه های ذخیره سازی، پارتیشن ها و فایل سیستم ها در کامپیوتر می باشد. این برنامه به همراه محیط دسکتاپ KDE ارائه می شود.
تصویر(۵)
اکثر امور اساسی این نرم افزار توسط برنامه های دیگر در پس زمینه انجام می شود و KDE Partition Manager یک رابط کاربری گرافیکی جهت مدیریت و انجام عملیات مربوطه ارائه می دهد. از این برنامه می توانید جهت ایجاد، کپی، انتقال، حذف، تغییر حجم پارتیشن بدون حذف داده، بکاپ گیری از پارتیشن و ریستور آن استفاده نمایید. همچنین این نرم افزار از فایل سیستم های EXT2/3/4 ، BTRFS، NTFS، FAT16/32، XFS و… پشتیبانی می کند و می توان آن را در لیست بهترین ابزارهای پارتیشن بندی در لینوکس قرار داد.
۶- Qtparted
همچنین میتوانید از Qtparted استفاده کنید که یک ابزار مشابه نرم افزار Partition Magic (نرمافزار انحصاری ویندوز) است. Qtparted به عنوان یک رابط گرافیکی برای برنامه GNU Parted عمل می کند. بنابراین عملیات در پس زمینه توسط parted انجام می شود. توجه داشته باشید که این برنامه هنوز در حال توسعه است و شاید در آخرین نسخه آن با مشکلاتی روبرو شوید. جهت پایداری بیشتر می توانید از نسخه CVS یا یک نسخه پایدار قدیمی استفاده نمایید.
تصویر(۶)
شاید در حال حاضر این برنامه جز بهترین ابزارهای پارتیشن بندی در لینوکس نباشد اما با امتحان آن، میتوانید مزایا و عملکرد آن را بررسی کنید. توسعهدهندگان همچنان در حال اضافه کردن ویژگیهای بیشتری به این برنامه هستند.
دیدگاه