ذخیره آب سد سفیدرود ۴۵ درصد کاهش یافت | شرایط منابع آبی استان عادی نیست

مدیرعامل شرکت آب منطقه ای گیلان ذخیره کنونی سد سفید رود را ۲۶۰ میلیون مترمکعب عنوان کرد و گفت: در حال حاضر ذخیره آب سد سفیدرود به یک چهارم رسیده است که نسبت به سال قبل در همین زمان بیش از ۴۵ درصد افت کرده است.
به گزارش پایگاه اطلاع رسانی دیارمیرزا، وحید خرمی در گفتگو با ایرنا با بیان اینکه سال گذشته ذخیره سد سفیدرود در همین زمان ۴۷۰ میلیون متر مکعب بود که با همین ذخیره هم شرایط سختی از لحاظ آبی داشتیم، افزود: امسال این میزان با کاهش حدود ۲۰۰ میلیون متر مکعب به ۲۶۰ میلیون متر مکعب معادل ۲۵ درصد حجم ذخیره سد سفید رود رسیده که این موضوع نگران کننده است.
وی یادآور شد: اوایل اسفندماه حجم ذخیره سد سفیدرود ۱۹ درصد بود که هم اینک با گرم شدن هوا و پوشش برفی به ۲۵ درصد رسیده است.
خرمی با بیان اینکه سال گذشته با دشوارترین وضعیت آبی نسبت به تمامی سالیان گذشته روبرو بودیم، اظهار کرد: میانگین آب ذخیره شده در سد سفید رود طی سالیان گذشته در همین زمان بیش از ۸۰۰ میلیون متر مکعب بوده است اما در سال گذشته دشوارترین شرایط آبی را در ذخیره سد سفید رود شاهد بودیم امسال در زمان حاضر (اواخر زمستان) که احتمال بارش برف از این فصل کمتر میشود، باز هم کاهش محسوسی نسبت به مدت مشابه سال گذشته دارد.
وی با اشاره به نامساعد بودن شرایط در حوضه سد سفیدرود اظهار کرد: در صورت تداوم این روند در کاهش بارشها با بحران سختی روبرو خواهیم شد اما در شرایطی که بارشها طی فروردین و اردیبهشت ماه نرمال باشد بخشی از این کمبودها جبران میشود اگرچه به ذخیره آبی سال قبل در سد سفیدرود که خود شرایط دشواری بود، نمیتوانیم برسیم که این مهم نشان میدهد که مشکلات در این بخش از سال قبل بیشتر خواهد بود.
مدیرعامل شرکت آب منطقهای گیلان خاطر نشان کرد: برای جبران کمبود بخشی از آب کشاورزی استانِ؛ کشاورزان باید علاوه برتوجه جدی به توصیههای متولیان به جای اتکا به سد سفیدرود از منابع داخلی استان استفاده کنند.
خرمی اظهار داشت: چون شرایط منابع آبی استان عادی نیست خواسته ما این است که کشاورزان تا جایی که میتوانند از منابع آبی که در دسترسشان است همچون چاه ها، آب بندانها و بارش باران استفاده کنند و تا روزی که آب سد رهاسازی شود، مقدمات کشاورزیشان را با این منابع آبی انجام دهند.
وی ادامه داد: کشاورزانی که فقط به سد تکیه میکنند باید منتظر روز رهاسازی آب از سد باشند که به طور معمول نیمه دوم اردیبهشتماه اقدام میشود، البته کشاورزانی که شالیزارهایشان در خارج از شبکه سد سفید رود است خود به موقع اقدامات لازم را انجام میدهند.
مدیرعامل شرکت آب منطقهای گیلان از کشاورزان خواست تا توصیههای جهاد کشاورزی و متولیان را جدی بگیرند؛ شخم کم عمق زمستانه انجام دهند ضمن اینکه انهار بین مزارع را تمیز و مرزهایشان را ساماندهی کنند.
به گزارش ایرنا، سد سفیدرود بزرگترین سد مخزنی گیلان است که آب مورد نیاز ۱۷۲ هزار هکتار از مجموع ۲۳۸ هزار هکتار شالیزارهای استان را تامین میکند.
این سد بر روی رودخانه سفیدرود و در پایین دست محل تلاقی ۲ رودخانه قزل اوزن و شاهرود در ۷۵ کیلومتری جنوب شهر رشت و در مجاورت شهر منجیل احداث شده است.
بر اساس آمارها؛ میزان آب مورد نیاز سالانه در استان بیش از سه میلیارد و ۳۰۰ میلیون مترمکعب در بخشها و مصارف مختلف میباشد که معادل ۹۲ درصد آن در بخش کشاورزی استفاده میشود و بیشترین بخش آببر کشاورزی استان شالیزارهاست.
گیلان بزرگترین تولیدکننده ارقام بومی و با کیفیت برنج در کشور به شمار میآید که با ۲۳۸ هزار هکتار اراضی شالیزاری رتبه اول کشور را از لحاظ سطح زیرکشت و رتبه دوم تولید برنج را به خود اختصاص دادهاست.
ارقام هاشمی، علی کاظمی، صدری، حسنی و دیلمانی جزو رقمهای کیفی و ارقام گوهر و سپیدرود جزو رقمهای پرمحصول است که در شالیزارهای گیلان کشت میشود، بیشترین رقمهای کشت شده برنج در این استان، رقمهای کیفی هاشمی و علی کاظمی است که افزون بر ۸۵ درصد محصول برنج گیلان را شامل میشود.
به مردم دروغ نگویید شما برای برداشت مصالح از پشت سد به موقع آبگیری نکردید از شهریور سال گذشته تاکنون رودخانه سپیدرود بیشتر از حقابه آب داشته و این نشون میده دریچه های سد باز بوده.
کاهش بارش های این حوضه بعلت استفاده از روش های غیر طبیعی مثل باروری ابرها در استانهای مجاور است که باعث کاهش بارش در این حوضه شده است .
چند روز قبل محمد مخبر معاون رئیس جمهور هرگونه عملیات باروری ابرها بدون مجوز وزارت نیرو را ممنوع اعلام کرد . که این نشان میدهد تا قبل از این ممنوعیت ، هرکسی میتوانست با تجهیزات ساده باروری ایرها را در منطقه خود انجام دهد …
آمار دادن راهکار نیست. راهکار چیست؟ شما بعنوان متولی باید راهکار پیشنهاد کنید
البته راهکاری جز ۳ برابر کردن قیمت آب بها با هماهنگی آقای استاندار و نمایندگان
در خصوص چاه نیز شما چند سال مجوز هرگونه حفر چاه را ممنوع کردید
در مورد آببندان هم به فرض لایروبی بعید می دونم کفاف یک دوره از آبیاری را بدهد تأکید بیش از حد به این آببندان ها صرفا انگیزه ای جز برداشت خاک در پشتش نیست
با فرض این که خشکسالی برای یک دوره ۱۰ ساله ادامه پیدا کند آب گیلان و جهاد کشاورزی راهکارش چیست؟
یا تغییر الگوی کشت ( شجاعتش نیست) یا جبران خسارت توسط دولت ( پولش نیست) یا اصلاح ژنتیکی برنج ( که هنوز علمش در ایران نیست)
با توجه به صفات شجاعت داشتن و سرمایه داشتن و علم داشتن به نظر دم دستی ترین و آسانترین استفاده از علم دیگران باشد ( البته از آنجایی که می خواهیم چرخ را دوباره اختراع کنیم و همه کشورها دشمن ما هستند این هم برای شماها بعید است) یعنی سفارش اصلاح ژنتکی به کشورهای درجه یک در این خصوص مثل هلند، نیوزیلند البته پیش بینی تغییر اقلیم از سالیان گذشته مطرح شده بود و آقایان از همون سال باید در فکر می بودند ولی اینجا ایران است دولت مردم را به چشم پول می بیند ( افزایش آب بها و کاهش هر گونه خدمات و دریافت لوح تقدیر از وزیر مربوطه)
روی سپیدرود در سالهای اخیرسدهای زیادی ساخته شده است سد طالقان و تالوار و مراش و استور و. همه در بیست سال اخیر ساخته شده است و آب سپیدرود به کرج و همدان و قزوین و تهران هم برای کشاورزی می رود برای مدیر عامل آب منطفه ای متاسفم که مردم را به چاه زدن تشویق می کند زدن چاهها و برداشت آبهای زیرزمینی هم گیلان را در ده سال مثل سایر نقاط کشوربیابان می کند ساخت روی رودهای محلی هم باعث خشکی تالابها و از بین رفتن جنگلهای و وزش باد گرم و گرد و خاک خواهد شد حالا که دولت تصمیم گرفته است با ساخت سد در بالادست سپیدرود بعد از ۶۰ سال که از ساخت سد سپیدرود و شبکه آبیاری آن را از کار بیاندازد و صنعت برنج را هم در گیلان مانند صنایع دیگر نابود کند راه حل درست تغییر الگوی کشت و رفتن به سمت محصولات کم آب است والا دولت دلش برای محیط زیست ما نمی سوزد
سدسازی روی شاخه های سپیدرود عامل بدبختی گیلان خواهد شد با تعطیلی کشاورزی و نابودی محیط زیست روزهای سیاهتری در انتظار گیلان است جنگ آب شروع شده است اصفهان و یزد با تونلهای انتقال آب دو ملیارد مترمکعب از سرشاخه های کارون برداشت می کنند و باعث ریزگردها در خوزستان شده اند نگذاریم این بلا در گیلان تکرار شود لااقل در گیلان محیط زیست را حفظ کنیم و حالا که جمعیت گیلان رو به کاهش است برنجکاری را هم کم کنیم
مرگ بر امریکا
در اوج زمستان ، در حالیکه در همه جای ایران برف و باران شدید بود ، در گیلان باد گرم میوزید،
اینها همه نتیجه باروری ابرها و ایجاد تغییرات اقلیمی مصنوعی بخصوص در استانهای همسایه است ،
که باعث شده بجای سرما و برف و باران در زمستان ، در گیلان خشکسالی و باد گرم بیاید ،
دوستان اگر علاقه دارند و اطلاعات اولیه هواشناسی دارند ، اعلام کنند تا برایشان توضیح دهم …
حتما لازم نیست با این ارقام کم محصول و پر آب بر برنج ، در تمام زمینهای مستعد گیلان برنج کشت شود .کسانی که بنیه ی مالی خوبی دارند محصولات دیگری بکارند ، هرچند حق آبه های سپیدرود صرف کشت زیتون و انواع میوه ها در مسیر این رودخانه می شود .البته همین که هر سال هزاران کاخ ویلا توسط دار و دسته ی حاکمیتی و ثروتمندان در خوش آب و هوا ترین مناطق گیلان ساخته بشه کفایت می کند .
چشم همه به اب پشت سد منجیله. هیچ وقت به بالادست سد توجهی نشده. اب سد طالقان برای شرب کرج و تهران میره وسط راه هم استان قزوین برای کشاورزی خودش تونل ایجاد میخواد بکنه اب را برای دشت قزوین سرازیر میخواد بکنه. ما فقط مشکل بی کفایتی مسئولان را داریم. امسال هم برنج میخواد بشه کیلویی ۳۰۰ هزار تومن. سد منجیل چندین ساله که مرده ولی مثل دریاچه ارومیه صدایی نداره که به گوش مردم و مسئولان برسه
۲۰ سال پیش که اینترنت خریدم .
نوشتم که .
آب سد سفید رود از استان های دیگر تامین میشود .
و در سال های بعد جنگ آب است و سد می سازند و سفید رود و گیلان بی آب میشود .
گفتم باید سد داخل استان بسازیم .
و آب رودها را مهار کنیم که به دریای خزر نریزد .
کمی گوش کردند ولی کافی نبود .