برخی از مقاماتی که با دست خالی آمده بودند، اکنون جزو سرمایه داران کشور محسوب می شوند
حسین راغفر عضو هیات علمی دانشگاه الزهرا(س) و اقتصاددان گفت: بحران های فعلی ناشی از دوری از آرمان های اصلی انقلاب نظیر استقلال، آزادی و مشارکت عموم مردم است که فرصت های بسیار بزرگی از کشور را ربود. اصلی ترین محرک جامعه ما برای بقا و خروج از شرایط کنونی، رجوع به مردم است. ما امیدواریم یک نظام توزیعی در کشور فراهم شود تا فرصت ها را به صورت برابر بین گروه های جامعه توزیع کند چرا که فساد ناشی از توزیع نابرابر ثروت، درآمد و منزلت است.
![](https://diyarmirza.ir/wp-content/uploads/2023/02/راغفر.jpg)
به گزارش پایگاه اطلاع رسانی دیارمیرزا به نقل از جماران، حسین راغفر عضو هیات علمی دانشگاه الزهرا (س) و اقتصاددان در نشست «اقتصاد سیاسی فسادستیزی و فسادگستری؛ مقایسه تطبیقی دوران قبل و بعد از انقلاب اسلامی» با بیان اینکه یکی از دلایل سقوط حکومت ها، فساد است، گفت: وقتی فساد از یک مرزی عبور میکند، جامعه در معرض فروپاشی قرار میگیرد. خوشبختانه امروزه منابع گستردهای برای بررسی فساد در دوران پیش از انقلاب وجود دارد چون اخیرا عدهای میکوشند طوری دوره پهلوی را جلوه دهند که گویی اقتصاد و اجتماع موفق و متفاوتی داشته ایم. یکی از این منابع مجموعه بیست جلدی تاریخ شفاهی هاروارد است که در دسترس همگان قرار دارد. مخرج مشترک تمام منابع متعدد موجود، در بیان علل سرنگونی شاه، مساله فساد است.
وی با اشاره به کتاب خاطرات ابوالحسن ابتهاج است، افزود: او موثرترین اقتصاددان قرن بیستم در ایران است چراکه از زمان رضا شاه تا دوره محمدرضا در مناصب متعددی حضور داشته است. ابتهاج میگوید بعد از رفتن رضا شاه و اشغال ایران توسط متفقین، انگلیسیها به شاه گفته بودند به چند شرط سلطنت او را به رسمیت خواهند شناخت و شاه نیز متعهد شده بود تمام آن شروط را رعایت کند. این شروط عبارت بودند از اجرای قانون اساسی، پس دادن تمام املاکی که رضاشاه تصاحب کرده بود و اجرای کلیه اصلاحاتی که دولت انگلیس لازم میداند. اینجا به صراحت به نقش انگلیس در اداره جامعه ما اشاره میشود. ابتهاج در جای دیگری راجع به عزل و نصبهای دوران گشته میگوید شاه اجازه نداشته نخست وزیر را بدون مشورت و رضایت دولتهای خارجی تغییر دهد. او در بخش دیگری از خاطرات خود از مداخلات یک شخص درجه دوم سفارت آمریکا در امور کشور میگوید به گونهای که کسی امروزه باور نمیکند چطور چنین فردی میتوانسته در بردن و آوردن ماموران عالی مقام ایران در این سطح دخالت کند. علیرغم کاستیهای فراوان یکی از دستاوردهای انقلاب اسلامی این است که امروزه سفرای خارجی مسئولان ایران را تعیین نمیکنند.
استاد دانشگاه الزهرا با اشاره به نقل قول ابتهاج از سفیر انگلیس، میگوید: او بعد از انقلاب برای دستیابی به بخشی از اسناد و مدارک خود به وزارت خارجه کشورهای انگلیس، آمریکا و فرانسه مراجعه میکند. ابتهاج میگوید در این مراجعات به پاسخ برخیهای از سوالهای خود میرسد و میگوید شاه با برخی قراردادها موافقت یا مخالفت میکرد که منطقی نبود. او از اسناد محرمانه موجود در سفارت انگلیس متوجه میشود شاه یا اطرافیانش در این قراردادها سهم میگرفته است.
راغفر در بخش دیگری از سخنان خود گفت: برای اینکه بدانیم چرا انقلابی که علیه این رویهها شکل گرفت، خود دچار مشکلاتی مشابه شد؟ باید بدانیم با تغییر شیوه نظام تصمیم گیریهای اساسی در کشور، نقش مردم به تدریج کم شد و بعضی مقامات آلوده به اشرافیت شدند. امروزه شاهد آن هستیم برخی از مقاماتی که با دست خالی آمده بودند، اکنون جزو سرمایه داران کشور محسوب میشوند. به همین دلیل است که تعدادی از پروندههای بزرگ فساد در کشور، بدون پاسخ رها شده است. امروز کسی نمیپرسد پرونده واردات ۵۸ هزار خودروی لوکس قاچاق چه شد؟ خودرو مداد نیست که آن را در جعبهای بگذارید قاچاق کنید. به اسم یک پیرزن روستایی ۴۰۰ پورشه وارد کشور شده و به فروش رسیده است. چطور میشود که نظام دارویی کشور در اوج مصیبتهای مردم داروی ۵۰۰ هزار تومانی را ۲۵ میلیون تومان میفروشند؟ موارد دیگری به اسم خصوصیسازی در کشور صورت گرفته و هیچ کدام به سرانجام نمیرسند و گزارشی از این فسادها به مردم داده نمیشود. علت این است برخی مقامات در این فسادها شریک هستند.
وی در ادامه ابراز عقیده کرد: آخرین پرونده فسادی که روی میز کشور است، مصوبه مولدسازی داراییهای دولت است که سعی میشود با الفاظ شیک آن را تعریف کنند. معادله فساد برابر است با (انحصار+صلاحدید) – (پاسخگویی). هر جا این معادله برقرار باشد، فساد حتمی است. در مصوبه مولدسازی گفته شده یک گروه هفت نفره تمام موارد قضایی و قانونی را کنار میگذارند و به طور انحصاری میتوانند تعیین کنند چه اموالی از دولت به فروش برسد و صلاحدید اینکه به چه کسی فروخته شود هم به این هیات واگذار شده است. قطعا بخش خصوصی در شرایط کنونی وارد خرید این اموال نخواهند شد لذا رفقا و دوستان درون سیستم به دلیل دسترسی به اعتبارات بانک ها، با وام گرفتن این اموال را خریداری میکنند. از طرفی چون بانکها پول ندارند، بانک مرکزی با چاپ کردن پول، اعتبارات را در اختیار آنها قرار میدهد و در نهایت همین کار موجب تورم میشود.
این اقتصاددان در پایان سخنان خود با بیان اینکه باید دعا کرد مجددا شاهد ارزشهای اصلی انقلاب باشیم، افزود: بحرانهای فعلی ناشی از دوری از آرمانهای اصلی انقلاب نظیر استقلال، آزادی و مشارکت عموم مردم است که فرصتهای بسیار بزرگی از کشور را ربود. اصلیترین محرک جامعه ما برای بقا و خروج از شرایط کنونی، رجوع به مردم است. ما امیدواریم یک نظام توزیعی در کشور فراهم شود تا فرصتها را به صورت برابر بین گروههای جامعه توزیع کند چرا که فساد ناشی از توزیع نابرابر ثروت، درآمد و منزلت است.
دیدگاه