گزارش سازمان ملل متحد: برخورد چین با اویغورها میتواند جنایت علیه بشریت محسوب شود
چین ضمن محکومیت گزارش کمیساریای عالی حقوق بشر سازمان ملل در مورد منطقه سینکیانگ آن را ابزار سیاسی دست ایالات متحده و برخی از نیروهای غربی خواند.
به گزارش پایگاه اطلاع رسانی دیارمیرزا به نقل از یورونیوز، کمیساریای عالی حقوق بشر سازمان ملل متحد روز چهارشنبه در گزارشی درباره وضعیت مسلمانان اویغور در چین اعلام کرد که «شواهدی معتبر» مبنی بر شکنجه و خشونت جنسی علیه اعضای این اقلیت وجود دارد.
به گفته کارشناسان این نهاد اقدامات صورت گرفته علیه اویغورها در چین ممکن است «جنایت علیه بشریت» محسوب شود. کمیساریای عالی حقوق بشر سازمان ملل همچنین خواستار واکنش جامعه جهانی به وضعیت اویغورها در استان سین کیانگ در چین شده است.
در بخشی از این گزارش آمده است: «سطح بازداشتهای خودسرانه و تبعیضآمیز اعضای اقلیت اویغور و دیگر گروههایی که مسلمانان در میان آنها حضور پررنگی دارند میتواند جنایتهای بینالمللی به ویژه جنایت علیه بشریت در نظر گرفته شود.»
گزارش کمیساریای عالی حقوق بشر سازمان ملل متحد درباره وضعیت اویغورها در چین همزمان با پایان دوره فعالیت چهار ساله میشل باشله، کمیسر عالی حقوق بشر سازمان ملل منتشر شد. او روز چهارشنبه آخرین روز دوره چهار ساله فعالیتش در راس کمیساریای عالی حقوق بشر سازمان ملل را سپری کرد.
هرچند در گزارش منتشرشده نکته جدیدی درباره وضعیت اقلیت اویغور در استان سین کیانگ چین مطرح نشده است اما انتشار آن از این نظر اهمیت دارد که مُهر تائید سازمان ملل بر اتهامهای مطرح شده علیه چین در این زمینه محسوب میشود.
کمیساریای عالی حقوق بشر سازمان ملل و شخص میشل باشله برای انتشار یا عدم انتشار این گزارش تحت فشار قرار داشت. از یک سو گروههای مدافع حقوق بشر و آمریکا بر لزوم انتشار این گزارش تاکید میکردند و از سوی دیگر پکن آن را «حقه» کشورهای غربی و در راس آنها آمریکا میدانست.
سوفی ریچاردسون، مدیر گروه غیردولتی دیدهبان حقوق بشر در واکنش به گزارش منتشرشده گفت: «این گزارش نقض گسترده حقوق اساسی از سوی چین را هویدا میکند.»
به گفته وی شورای حقوق بشر سازمان ملل حالا به دنبال انتشار این گزارش باید «تحقیقی جامع در مورد جنایتهای دولت چین علیه بشریت» انجام دهد. سازمان عفو بینالملل نیز خواستار تعیین «ساز و کاری برای انجام تحقیق مستقل و بینالمللی» درباره وضعیت مسلمانان در استان سین کیانگ چین شده است.
در مقابل هیات نمایندگی چین در سازمان ملل سند منتشرشده را حاوی «اطلاعات جعلی و دروغهای ساخته و پرداخته نیروهای ضد چین» توصیف کرد.
در گزارش کمیساریای عالی حقوق بشر سازمان ملل از واژه «نسلکشی» استفاده نشده است. این در حالی است که آمریکا، مجلس ملی فرانسه، نمایندگان بریتانیایی، کانادایی و هلندی پیش از این برخورد پکن با اویغورها را «نسلکشی» خوانده بودند.
چین گزارش سازمان ملل را محکوم کرد
وانگ ونبین سخنگوی وزارت خارجه چین در واکنش به “ارزیابی نگرانیهای حقوق بشر” در منطقه سینکیانگ در شمال غربی چین از سوی این نهاد سازمان ملل گفت که این ارزیابی سرهم بندی اطلاعات دروغ و ابزار سیاسی در دست آمریکا و برخی از نیروهای غربی است.
بر اساس اعلام سخنگوی وزارت خارجه چین، چنین “گزارشی” به طور جدی فرمان کمیساریای عالی حقوق بشر و همچنین اصول غیرسیاسی و عینی را نقض می کند. این مساله یک بار دیگر ثابت کرد که نهاد حقوق بشری سازمان ملل به اراذل و همدست ایالات متحده و برخی از نیروهای غربی علیه کشورهای در حال توسعه تبدیل شده است.
ونبین خاطرنشان کرد که حتی در این گزارش جرات نشده موضوعات بیاساس «نسلکشی»، «کار اجباری» یا «عقیمسازی اجباری» را که پیشتر توسط ایالات متحده و برخی از نیروهای غربی تبلیغ میشد، مطرح کند. سخنگوی دستگاه دیپلماسی چین افزود که این نشان میدهد که دروغ قرن آمریکا و برخی از نیروهای غربی در سینکیانگ با شکست روبرو شده است.
تحلیلگران همچنین اعتقاد دارند که این “ارزیابی” نه عینی است و نه حرفه ای و به صورت کامل مورد استفاده نیروهای ضد چینی برای تبلیغات بیشتر درباره مسائل مرتبط با منطقه سینکیانگ چین انجام شده است.
وانگ جیانگ کارشناس موسسه مطالعات مرزی چین در دانشگاه نورمال ژجیانگ به گلوبال تایمز گفت: این گزارش میزان آسیب شدید منطقه سینکیانگ از تروریسم و افراط گرایی را کمرنگ می کند – این ناعادلانه است و نمی تواند وضعیت منطقه را به طور کامل نشان دهد. هر دولتی در جهان باید مسئولیت مبارزه با تروریسم را برای محافظت از ساکنان محلی بپذیرد.
دیدگاه