“قرارداد ۲۰ ساله ایران با ونزوئلا” از نگاه کارشناسان روابط بین الملل
یک کارشناس مسائل آمریکای لاتین اظهار کرد: تصمیم به انعقاد قرارداد همکاری ۲۰ ساله بین ایران و ونزوئلا بیشتر از این که دارای جنبه های اقتصادی باشد، دارای پیام سیاسی است.
به گزارش پایگاه اطلاع رسانی دیارمیرزا، رضا طباطبایی، سفیر پیشین ایران در بولیوی در گفتوگو با ایسنا، در ارتباط با اعلام تصمیم ایران و ونزوئلا برای انعقاد قرارداد همکاری ۲۰ساله بین دو کشور به عنوان یک نقشه راه تصریح کرد: دو کشور ایران و ونزوئلا هر دو مورد تحریمهای آمریکا هستند و در بسیاری از مسائل بین الملل دارای دیدگاههای یکسان هستند و این امر مثبتی است که کشورهایی همچون ایران و ونزوئلا که در شرایط مشابهی در عرصه بین الملل هستند و از نظر اقتصادی نیز دارای پتانسیلهای خوبی هستند و به نوعی میتوانند نیازهای یکدیگر را نیز تا حدودی تامین کنند، تصمیم به انعقاد چنین قراردادهایی به عنوان یک نقشه راه بگیرند.
وی با بیان اینکه البته دو کشور ایران و ونزوئلا هر دو به دنبال این هستند که مشکلات تحریمی خود را حل کنند، افزود: ایران در طی این سالها نشان داده است که اگر تحریمهای تحمیلی وضع شده علیه آن هم رفع شود و روابطش با غرب عادی شود همچنان همپیمانان و دوستان قدیمی خود را رها نمیکند، اما در مورد ونزوئلا با توجه به نوع فرهنگ سیاسی که آن کشور دارد در این زمینه شک و تردیدهای وجود دارد.
این دیپلمات پیشین کشورمان خاطر نشان کرد: دولت کنونی ونزوئلا به دنبال این است که برای مقابله با اپوزیسیون به رهبری «گوایدو» اقداماتی را انجام دهد و حتی در این زمینه امتیازاتی را به طرفهای غربی و آمریکا بدهد و ممکن است در جریان این بده و بستانها حتی این قرارداد و این همکاری را زیرپا بگذارد بنابراین باید در هنگام چنین قراردادی به این مسئله مهم نیز توجه داشت.
طباطبایی با بیان اینکه نمیتوان گفت اقتصاد دو کشور ایران و ونزوئلا مکمل یکدیگر هستند، ادامه داد: ولی دو کشور میتوانند بخشی از نیازهای خود را تامین کنند اکنون نیازهای ونزوئلا بیشتر از ایران است و در مجموع انعقاد چنین قراردادی بیشتر به نفع ونزوئلا خواهد بود. و این میتواند به ونزوئلا در حل بخشی از مشکلات اقتصادیاش کمک کند از جمله اینکه ایران بتواند به ونزوئلا در فروش نفتش کمک کند.
وی در پایان با بیان اینکه فرصتهای اقتصادی خوبی نیز برای بخش خصوصی ایران در زمینه صادرات خدمات فنی و مهندسی و ساختمانسازی در ونزوئلا وجود دارد، تاکید کرد: البته به نظر من اینگونه قراردادها بیشتر از اینکه جنبه اقتصادی داشته باشد یک نوع پیام سیاسی را مخابره میکند.
بهشتی پور: رابطه اقتصادی ایران با ونزوئلا نتایج مثبت و پایداری نخواهد داشت
حسن بهشتیپور در این زمینه معتقد است: در دولت روحانی ایران نفت به ونزوئلا صادر کرد که مابه ازای آن طلا گرفت که سبب سود اقتصادی برای کشور شد. به هر حال مسئولان دولت به این موضوع آگاهی دارند که اگر با کشوری مانند ونزوئلا که با مشکلات جدی اقتصادی مواجه است قرارداد میبندند تعهدات و نتایجی که این قرارداد به همراه خواهد داشت پایدار نیست و به همین دلیل باید مابه ازا داشته باشد.
وی ادامه داد: هنوز جزئیات توافق برای ما مشخص نیست اما مسئولان به این نکته توجه دارند که این رابطه باید همراه با سود اقتصادی برای ایران باشد. اقتصاد ایران در شرایطی نیست که بخواهد به کشوری مانند ونزوئلا کمک اقتصادی کند. ایران و ونزوئلا از برخی جهات شبیه هم هستند و این دو کشور هم با تحریمهای اقتصادی مواجه هستند و هم از نظر اقتصادی با چالشهای داخلی روبه رو هستند. به همین دلیل اگر ایران قصد دارد با این کشور رابطه اقتصادی برقرار کند باید به صورت نقدی این کار را صورت بدهد. این تحلیلگر روابط بین الملل تصریح کرد: اقتصاد ونزوئلا در شرایط شکنندهای قرار دارد و به همین دلیل ارتباط اقتصادی با این کشور باید به شکلی انجام شود که از نقد شدن آن اطمینان حاصل شود و قطعی باشد. ما نباید از چنین قراردادهایی ضرر کنیم. مسئولان کشور به این نتیجه رسیدهاند در شرایطی که اقتصاد ایران در وضعیت تحریم و محاصره قرار داد بهتر است با چنین کشورهایی ارتباط اقتصادی برقرار کند تا سود به دست بیاورند.
بهشتیپور تأکید کرد: ما در زمینههای اقتصادی و سیاست خارجی رویکردهایی در پیش گرفتهایم که تا زمانی که در این رویکردها تغییر ایجاد نکنیم نمیتوانیم به نتیجه مطلوب برسیم. به عنوان مثال ما باید هر چه زودتر افای تی اف را بپذیریم تا شرایط برای ارتباط اقتصادی ایران با کشورهای دیگر فراهم شود.
دیدگاه