اظهارات مهم ولایتی؛

با ۱۱ تن از بزرگان افغانستان صحبت کردم|حکومت فراگیر خواسته‌ همه بزرگان است

علی‌اکبر ولایتی از تماس چند روز گذشته با شخصیت‌های برجسته افغانستان گفت و معتقد است کسانی که سابقه مبارزه با شوروی و آمریکا را دارند، بالاتفاق معتقدند که باید حکومتی فراگیر و مرکب از همه اقوام در این کشور شکل بگیرد.

به گزارش پایگاه اطلاع رسانی دیارمیرزا به نقل از تسنیم؛ در روزهای گذشته تحولات سریع در صحنه سیاسی افغانستان، سرخط اخبار تمام رسانه‌های دنیا بود. با سرعت‌گیری گروه طالبان در تسلط بر اکثریت خاک این کشور، اشرف غنی رئیس‌جمهور از کشور خارج شد و چهره‌های سیاسی در حال رایزنی درباره آینده افغانستان هستند، از سوی دیگر گروه طالبان نیز در حال تلاش برای کسب مشروعیت میان کشورهای جهان است.

برای آشنایی با تحولات این روزهای افغانستان به‌سراغ چهره آشنای ایران در عرصه سیاست خارجه یعنی دکتر علی‌اکبر ولایتی رفتیم. وی که یک دوره ۱۶ساله وزیر امور خارجه بود همزمان با پیشبرد پرونده جنگ تحمیلی، پرونده افغانستان و حمله شوروی به این کشور را نیز پیگیری می‌کرد و بعد از آن نیز در دوران حکومت مجاهدان بر افغانستان و قدرت‌گیری طالبان در دهه هفتاد شمسی از نزدیک در جریان تحولات این کشور بود.

ولایتی در سالهای اخیر نیز با توجه به مسئولیت‌های مهمی همچون مشاورت مقام معظم رهبری در امور بین‌الملل و از سوی دیگر دبیرکلی مجمع جهانی بیداری اسلامی با مقامات و شخصیت‌های برجسته افغانستان و منطقه در تعامل بوده است.

 بسم‌ الله الرحمن الرحیم. پیش از آن که به بحث افغانستان بپردازیم، یکی از موضوعاتی که در روزهای گذشته مورد توجه رسانه‌ها قرار گرفت، فروش سوخت ایران به لبنان است که سیدحسن نصرالله این موضوع را با افتخار اعلام کرد، به‌نظر شما تأمین سوخت لبنان توسط ایران، چه تأثیری در تحولات آینده این کشور خواهد داشت؟

ولایتی: بسم الله الرحمن الرحیم. موضع‌گیری سید حسن نصرالله و اقدام ایران در ارسال سوخت به لبنان به‌لحاظ منطقه‌ای و بین‌المللی کم‌نظیر و بسیار مهم است و به‌عنوان کشور دوست و نزدیک به لبنان، این گام مثبتی است که برداشته شد.

اما اینکه رژیم صهیونیستی تهدید بکند که جلوی کشتی را می‌گیرد، این یک واقعه تأسف‌بار در منطقه است. مسئله بسیار مهم و ایجادکننده انگیزه در ملل منطقه و حوزه مقاومت، این است که موضوع برای اولین بار توسط دبیرکل حزب‌الله لبنان اعلام شد، این به‌لحاظ کیفیت مشابه کاری است که برادران فلسطینی انجام دادند.

زمانی صهیونیست‌ها آمدند و فلسطینی‌هایی را که در اطراف مقبره شیخ جراح جمع شده بودند، خانه‌هایشان را خراب کردند. برای اولین بار در تاریخ اشغال فلسطین از سال ۱۹۴۸ تاکنون و بلکه از جنگ جهانی اول تاکنون اولین بار است که فلسطینی‌ها ابتکار عمل را در دست گرفتند و به اسرائیلی‌ها اخطار دادند که “اگر دست از پا خطا کنید ما برخورد می‌کنیم” که برخورد کردند و آن کسانی هم که شکست خوردند، اسرائیلی‌ها بودند.

این بار سیدحسن نصرالله با اقتدار که واقعاً موجب دلگرمی مردم منطقه می‌شود، به اسرائیلی‌ها و حامیانشان هشدار داد که “هرکس می‌خواهد جلوی کشتی حامل سوخت از ایران به لبنان را بگیرد، این کشتی، خاک لبنان است و با آن برخورد می‌کنیم”. اسرائیل جرئت ندارد پس از اخطار ایشان کاری انجام دهد. هرگونه تحرکی از سوی این رژیم صورت پذیرد، چنان با او برخورد می‌شود که بی‌سابقه خواهد بود و بی‌تردید امید به پیروزی نهایی ملت‌های منطقه علیه اسرائیل و حامیانش در منطقه بیشتر و بیشتر می‌شود.

** جمهوری اسلامی ایران در رابطه با مسائل داخلی افغانستان هیچ‌گاه دخالت نمی‌کند

 در رابطه با تحولات افغانستان در روزهای گذشته شاهد بودیم که رئیس‌جمهور این کشور کناره‌گیری کرد و از کشور خارج شد، طالبان هم توانست بخش‌های زیادی از کشور افغانستان را به تسلط خودش در بیاورد، باتوجه به اینکه در دوران دفاع مقدس جنابعالی وزیر امور خارجه بودید و یکی از پرونده‌های مهم سیاست خارجه موضوع افغانستان و حمله شوروی به این کشور بود و بعد از آن هم همچنان با شخصیت‌های برجسته افغانستان با توجه به مسئولیتتان در مجمع بیداری اسلامی در ارتباط بودید، باتوجه به این شرایط سیاست ایران در قبال افغانستان چیست و چگونه می‌تواند صلح و امنیت پایدار بر این کشور حاکم شود؟

ولایتی: جمهوری اسلامی ایران در رابطه با مسائل داخلی افغانستان هیچ‌گاه دخالت نکرده است و دخالت هم نخواهد کرد؛ و البته ایران در مسائل داخلی هیچ کشوری دخالت نمی‌کند، این به‌عهده مردم هر کشور و مردم افغانستان است که چه تصمیمی برای آینده خودشان بگیرند.

ایران به‌عنوان همسایه‌‌ای که مشترکات متعدد همچون تاریخ، دین و آداب مشترک با افغانستان دارد، معتقد است باید دوره تنش و بحران که به‌وسیله بیگانگان پدید آمده است خاتمه یابد و مردم افغانستان زندگی مناسبی داشته باشند. تعداد زیادی از عالمان اسلامی مانند علی‌بن عثمان هجویری صاحب کشف المحجوب، خواجه نورالدین چشتی، ابوالفضل لوگری و… افغانستانی بوده و هستند.

** دخالت‌های بیگانگان در افغانستان مردم این کشور را متضرر کرده است

بنده اگر بخواهم از بزرگان تاریخ افغانستان اسم ببرم، باید بسیار سخن بگویم. این را گفتم که یادآوری شود افغانستان نقش بزرگی در شکل‌گیری فرهنگ و تمدن اسلامی داشته است. دخالت انگلیسی‌ها در گذشته در افغانستان، دخالت شوروی در دوران کمونیسم در این کشور و اکنون دخالت آمریکا در افغانستان، مردم افغانستان را متضرر کرده است، ضمن اینکه مردم این کشور آموختند که زیر بار زور نروند؛ آنان با هرچیزی که بخواهد بر آنان تحمیل شود، برخورد خواهند کرد.

آن‌ها بیست سال با آمریکایی‌ها و بیش از ۱۵ سال با حکومت کمونیستی شوروی جنگیدند تا توانستند آمریکا را از افغانستان بیرون کنند و در برابر انگلیسی‌ها ایستادند و اگر بخواهیم تاریخ معاصر افغانستان را جمع‌بندی کنیم، باید بگوییم که مردم افغانستان مقاوم هستند.

«لرد کرزن» نخست‌وزیر وقت انگلیس در شبه‌قاره هند بود و در جنگ اول جهانی وزیر خارجه شد. او کتابی دارد و در آنجا در خصوص افغانستان نوشت که “هرکس بر هرات و شرق افغانستان سیطره پیدا کند، بر کل آسیای مرکزی و اقیانوس هند مسلط خواهد شد.”، این‌ها با این تفکر تلاش کردند در شرق افغانستان مستقر شوند، اما مردم افغانستان اجازه ندادند.

این ویژگی مردم افغانستان است و از افتخارات مردم این منطقه این است که آمریکایی‌ها را در حالی که به ذلت کشیده شدند از منطقه بیرون کردند؛ این کار نخست در عراق صورت گرفت. پارلمان عراق پس از شهادت سردار قاسم سلیمانی و شهید ابومهدی المهندس با اکثریت قاطع تصویب کرد نیروهای نظامی آمریکا از عراق خارج شود، این مصوبه در حال اجرا شدن است و این یک شکست برای آمریکایی‌ها در عراق است،
مشابه همین در افغانستان صورت گرفت. آمریکایی‌ها آمدند در افغانستان تا بمانند؛ در عراق هم آمدند تا بمانند اما اکنون بعد از گذشت بیست سال از اشغال افغانستان توسط آمریکایی‌ها، آنان با صدها میلیارد دلار هزینه و صدها نفر کشته‌ای که دادند، عقب‌نشینی کردند.

نکته بسیار مهم در اینجا آن است که آمریکایی‌ها فکر نکنند که اگر نیروهای نظامی‌شان از منطقه بیرون رفت، می‌توانند از طرق دیگر به این حضور ادامه دهند چراکه مردم منطقه بسیار هوشیار هستند. سابقه بد آمریکایی‌ها در کشورهای مختلف نشان‌دهنده این است که اصل حضور آمریکایی‌ها به‌قصد استثمار و بهره‌کشی از مردم دنیا امروزه دیگر جایی ندارد؛ به‌خصوص در منطقه ما و غرب آسیا یا به‌تعبیر دیگر که درست هم %

Share