چه کسانی در داخل دولت بایدن، بازگشت آمریکا به برجام را به تاخیر انداختهاند؟
کاملا هریس کسی بود که با شش نفر از سران بین المللی از جمله نتانیاهو تماس تلفنی داشت. این یک اتفاق بیسابقه برای یک معاون رییس جمهور است. علاوه بر این هریس مستقیما در مذاکره در خصوص چگونگی پاسخ به حملات شبه نظامیان مورد حمایت ایران به نیروهای آمریکایی در عراق شرکت کرده است.

به گزارش پایگاه اطلاع رسانی دیارمیرزا، ولید شراره در الاخبار نوشت: دولت جدید آمریکا همچنان اشارههای متناقضی در مورد آینده توافق هستهای با ایران دارد و به نظر میرسد دلیل آن، وجود جریانی داخل دولت بایدن است که اعتقاد دارد نباید در خصوص مذاکره با ایران شتاب شود تا تهران مجبور به پذیرش شروط واشنگتن شود. این دیدگاهی است که در صدر نظریه پردازان آن، بلینکن و هریس قرار دارند، که به دنبال گزینههای سختگیرانهتری نسبت به جمهوری اسلامی هستند. اما به طور کلی، دولت جدید آمریکا به دنبال کاهش دخالت در مسائل خاورمیانه است. در گذشته، جریان اصلی نخبگان و افکار عمومی ایالات متحده، خاورمیانه را منطقه منافع ملی حیاتی برای این کشور میدانست که اساس آن، حفظ برتری اسرائیل و سیطره بر نفت بود. امروز شرایط تغییر کرده و در بین گروههایی که به ادامه دخالت آمریکا در خاورمیانه اصرار داشتند، گروههای صهیونیستی یا گروههای نزدیک به کشورهای عربی حاشیه خلیج فارس و جناح افراطی در جریانهای محافظه کار انجیلی اضافه شده اند.
در ادامه این مطلب آمده است: دولت بایدن دستیابی به آتش بسی با ایران را برای تغییر اولویتهای سیاست خارجی خود بسیار مهم میداند. اما اظهار نظرهای متناقض در مورد شروط بازگشت به توافق هستهای با ایران، تا کنون از یک اجماع و اتفاق نظر داخلی در دولت بایدن جلوگیری کرده است.
برای مثال، وزیر خارجه آمریکا، در کمیسیون روابط خارجی کنگره این کشور، اظهارات روز یکشنبه حمید حسینی، عضو هیئت اصلی اتاق بازرگانی ایرانی-عراقی در خصوص آزادی اموال بلوکه شده ایران از سوی کره جنوبی را رد کرد. کمترین چیزی که میتوان در خصوص لحن قاطع بلینکن در این باره گفت، آن است که به شکل غیر دوستانهای قصد رساندن پیامی برای تهران را داشت. وزیر خارجه بایدن معتقد است تا زمانی که ایران به تعهدات خود بازنگردد، هیچ تحریمی رفع نخواهد شد و گزارشی که در این باره بدان اشاره شده، نادرست است.
به بیان دیگر، مادامی که ایران در مقابل شروط آمریکا کوتاه نیاید و به طور کامل به تعهدات برجامی خود عمل نکند، تحریمهای آن ادامه پیدا میکند.
وزیر خارجه آمریکا همچنین یادآور شد که او و باقی اعضای دولت بایدن، پیش از هر توافقی با ایران، به دنبال هماهنگی با هم پیمانان و شرکای خود هستند. این موضع گیریها با اشارههای مثبت در قبال ایران تناقض دارد، که مهمترین آن، تعیین رابرت مالی بعنوان نماینده ویژه در مسائل ایران و درخواست واشنگتن از هم پیمانان اروپاییاش برای محکوم نکردن ایران در برابر شورای حکام آژانس بین المللی انرژی اتمی، همچنین اقدامات ویژه آمریکا در مورد جنگ یمن و تعلیق فروش سلاح به عربستان است.
واقعیت آن است که اختلاف نظری در دولت ایالات متحده در رابطه با چگونگی رسیدن به تفاهم با ایران وجود دارد و در حالی که بعضی از آنها از جمله مالی معتقداند بازگشت واشنگتن به توافقی که خود از آن خارج شده، مقدمه قدرتمندی برای اعتمادسازی و شروع مذاکرات جدی در مورد دیگر پروندههای مورد اختلاف است اما برخی دیگر معتقدند نباید در مذاکره با تهران شتاب کرد، تا مجبور به پذیرفتن شروط آمریکا شود و مذاکره درباره برنامه موشکی ایران و نقش منطقهای آن، باید از موضع قدرت و با حمایت متحدانش انجام شود.
مداخله وزیر خارجه بایدن نشان میدهد که وی از طرفداران سرسختی با تهران است و همین مساله در مورد کاملا هریس هم صدق میکند. هریس یک نقش «غیر عادی» را در ساختار سیاست خارجی بایدن ایفا میکند، این عنوانی است که واشنگتن پست برای توصیف هریس از آن استفاده کرده است.
نویسنده مقالهای در واشنگتن پست، تصریح میکند معاون بایدن نشانههای شخصی خود را بر مذاکرات پشت پرده به جای میگذارد و این مهم با تلاش وی برای اجرای برنامههای دیپلماتیک بایدن انجام میشود.
کاملا هریس کسی بود که با شش نفر از سران بین المللی از جمله نتانیاهو تماس تلفنی داشت. این یک اتفاق بیسابقه برای یک معاون رییس جمهور است. علاوه بر این هریس مستقیما در مذاکره در خصوص چگونگی پاسخ به حملات شبه نظامیان مورد حمایت ایران به نیروهای آمریکایی در عراق شرکت کرده است.
کنوکس، نویسنده مقاله مذکور میافزاید: هریس همچنین در گروه کوچکی قرار داشت که دو بار با وزیر دفاع و رئیس ستاد مشترک دیدار کرده و گزینههای پاسخ به ایران را مورد بررسی قرار دادند.
همچنین یک مسئول کاخ سفید فاش کرد که معاون بایدن در سالن اتخاذ تصمیم حضور داشته و موضع موافق خود در مورد ضرورت پاسخ دادن را بیان کرده است. شکی نیست که خواستههای شخصی هریس برای تقویت موضعش در راستای آمادگی برای نامزدی حزب دموکرات در انتخابات ریاست جمهوری بعدی یا جانشینی رئیس جمهور فعلی-در صورتی که بایدن نتواند به دلیل سن زیادش دوره چهارسالهاش را تکمیل کند، است و همین مساله میتواند مواضع آتشین هریس را تفسیر کند. اما قطعا کاملا هریس بعنوان یک صهیونیست معتقد از اوایل جوانیاش و التزامی که به دفاع از برتری اسرائیل داشته، تلاش خواهد کرد تا گزینههای مذاکره با ایران و شروط آن، شدیدتر و سختتر باشد.
این در حالی است که پیروی از موضع مذکور، در شرایطی که تنش با چین و روسیه بالا گرفته، از قدرت دولت بایدن برای تمرکز بر اولویتهایش میکاهد و فرصتهای در دسترس برای عقب نشینی حتی جزئی از خاورمیانه را ضایع میکند. این بهانه میتواند یکی از مهمترین دلایل طرفداران بازگشت سریع آمریکا به توافق هستهای با ایران باشد.
دیدگاه