کودتا در میانمار؛ نظامیان آنگ سان سوچی را بازداشت کردند
دولت آمریکا به اقدام علیه مسببان بازداشت آنگ سان سوچی، مشاور دولتی میانمار و همچنین وین مینت، رئیس جمهوری این کشور تهدید کرده است.
به گزارش پایگاه اطلاع رسانی دیارمیرزا، ارتش میانمار روز دوشنبه یکم فوریه (۱۳ بهمن)، با انتشار بیانیهای با اعلام حکومت نظامی در کشور گفته است که کنترل کشور را به مدت یک سال در دست میگیرد و در حال حاضر قدرت به مین آنگ هلینگ، فرمانده کل ارتش منتقل شده است.
یگانهایی از ارتش میانمار در نخستین ساعات بامداد این روز به جز آنگ سان سوچی، چند تن دیگر از رهبران حزب اتحادیه ملی از جمله وین مینت، رئیس جمهوری و چند سروزیر ایالتی را بازداشت کرده بودند.
حزب اتحادیه ملی دموکراسی به رهبری آنگ سان سوچی، در انتخابات آبان ماه گذشته با کسب حدود ۸۳ درصد آرا در انتخابات پارلمانی میانمار به پیروزی رسید، اما ارتش با ادعای تقلب در انتخابات، آن را مخدوش دانسته بود. بر پایه قانون اساسی میانمار، بخشی از کرسیهای مجلس و سه سمت وزارتی در کابینه به ارتش تعلق دارد.
روز دوشنبه قرار بود نمایندگان برگزیده دوره جدید کار خود را آغاز کنند، اما ارتش میانمار پیش از آن، خواستار تعویق بازگشایی مجلس شده بود.
ارتش موضوع ادعای خود مبنی بر بروز تقلب و مخدوش بودن نتایج انتخابات اخیر را در قالب شکایتی به کمیسیون انتخابات ارائه داده، اما کمیسیون آن شکایت را رد کرده بود. سخنگوی ارتش میانمار پیش از این بدون اشاره به نام «کودتا» گفته بود که به دلیل رد این شکایت علیه دولت «اقدام» خواهد کرد.
محکومیت گسترده کودتا در میانمار؛ آمریکا تهدید کرد
جن ساکی، سخنگوی کاخ سفید در بیانیهای گفت: ایالات متحده از گزارشهایی مبنی بر اقدام ارتش برمه در تضعیف گذار دموکراتیک این کشور از جمله بازداشت آنگ سان سوچی و دیگر مقامهای مدنی در میانمار (برمه سابق) نگران شده است. جیک سالیوان، مشاور امنیت ملی آمریکا وضعیت را به اطلاع جو بایدن (رئیس جمهوری آمریکا) رسانده است.
پیشتر رسانههای غربی گزارش دادند که سوچی و همچنین رئیس جمهوری میانمار به همراه دیگر اعضای حزب حاکم این کشور در حمله بامداد امروز (دوشنبه) ارتش میانمار بازداشت شدهاند.
جن ساکی تاکید کرد: ما همچنان به حمایت قدرتمند خودمان از نهادهای دموکراتیک برمه ادامه خواهیم داد و با هماهنگی شرکای منطقهای خودمان از ارتش میانمار و دیگر طرفها میخواهیم تابع هنجارهای دموکراتیک و قانون و مقررات بوده و همین امروز بازداشتیها را آزاد کنند. ایالات متحده مخالف هر نوع تلاشی برای تغییر نتیجه انتخابات اخیر یا کارشکنی در گذار دموکراتیک میانمار است و اگر این اقدامات اصلاح نشوند، علیه مسببان اقدام میکند.
ماه ژانویه ارتش میانمار گمانهزنی درباره اجرای کودتا را مطرح کرد چرا که به اعتقاد آنها تقلب گستردهای در جریان انتخابات هشتم نوامبر که دومین انتخابات سراسری این کشور از زمان پایان حکومت خونتا از ۲۰۱۱ بود، رخ داده است.
در همین حال، آنتونی بلینکن، وزیر امور خارجه آمریکا با صدور بیانیهای از رهبران ارتش میانمار خواست تا سوچی و دیگر بازداشتیها را آزاد کنند. بلینکن گفت، ایالات متحده از گزارشهایی در مورد بازداشت مقامهای دولتی و رهبران جامعه مدنی میانمار “عمیقا نگران و گوش به زنگ” شده است.
بلینکن گفت: ما از رهبران ارتش میانمار میخواهیم تا تمام مقامهای دولتی و رهبران جامعه مدنی بازداشتی را آزاد کرده و به اراده مردم برمه که در انتخابات دموکراتیک هشتم نوامبر روشن شد، احترام بگذارند. ایالات متحده در کنار آرمان مردم برمه برای دموکراسی، آزادی، صلح و توسعه ایستاده است. ارتش باید فورا این اقداماتش را اصلاح کند.
از طرف دیگر آنتونیو گوترش، دبیرکل سازمان ملل قویا بازداشت سوچی و همچنین رئیس جمهوری میانمار و دیگر اعضای حزب حاکم این کشور را محکوم کرد.
استفان دوجاریک، سخنگوی دبیرکل سازمان ملل در بیانیهای گفت: او (گوترش) در خصوص انتقال قدرت مجلس، قوه مجریه و قوه قضاییه به ارتش نگرانی عمیق خود را ابراز کرد. این تحولات بیانگر ضربهای جدی به اصلاحات دموکراتیک در میانمار است.
گوترش از ارتش میانمار خواست تا هرگونه اختلافنظر را از طریق گفتوگوی مسالمتآمیز حل و فصل کند و به نتایج انتخابات سراسری هشتم نوامبر احترام بگذارد.
دبیرکل سازمان ملل تاکید کرد: تمام رهبران باید در چارچوب اصلاح دموکراتیک میانمار، مشارکت در گفتوگوی معنادار، خودداری از خشونت و احترام کامل به حقوق بشر و آزادی های بنیادین اقدام کنند.
از طرف دیگر، استرالیا و سنگاپور هم اعلام وضعیت اضطراری از طرف ارتش میانمار و بازداشت شخصیتها را که با ادعای “تقلب انتخاباتی” صورت گرفت، محکوم کردند.
ماریس پین، وزیر خارجه استرالیا از ارتش میانمار خواست “به قانون و مقررات احترام گذاشته و مناقشات را از طریق مکانیسمهای قانونی حل و فصل کرده و فورا تمام رهبران مدنی و دیگر شخصیتهایی که بازداشت کردهاند، آزاد کند.”
وزارت امور خارجه سنگاپور هم تمام طرفها را به خویشتنداری و همکاری برای حصول یک نتیجه مثبت و مسالمتآمیز دعوت کرد.
وزارت امور خارجه هند هم در بیانیهای تاکید کرد: ما با نگرانی عمیق تحولات در میانمار را دنبال میکنیم. هند همواره در حمایت از گذار دموکراتیک در میانمار ثابت قدم بوده است. ما باور داریم که قانون و مقررات و این فرایند دموکراتیک باید مورد حمایت قرار گیرند.
باب ری، سفیر کانادا در ایالات متحده هم در پیامی توییتری نوشت ارتش میانمار قانون اساسی را اینگونه نوشت تا بتواند این کار را انجام دهد. او گفت: قانون اساسی سال ۲۰۰۸ مشخصا برای این طراحی شد که تضمین کند قدرت ارتش عمیقا ریشهدار و محافظتشده باقی میماند.
وزارت خارجه ترکیه نیز اعلام کرد: کودتا در میانمار را به شدت محکوم و با نگرانی پیگیری میکنیم. ترکیه با هر نوع کودتا و دخالت نظامی مخالف است
دولت ژاپن نیز از ارتش میانمار خواست مناقشه بوجود آمده را با مذاکره با دولت و به شیوه دموکراتیک حل و فصل کند.
دیدگاه