لکههای قرمز کوچک روی پوست و دلایل بروز آنها
اگر متوجه نقطههای قرمز، ریز و گرد روی پوست خود شدهاید، ممکن است به پتشیا مبتلا باشید. این شرایط در نتیجه خونریزی شکل میگیرد و بر همین اساس است که قرمز، قهوهای یا بنفش به نظر میرسد.
به گزارش پایگاه اطلاع رسانی دیارمیرزا به نقل از عصر ایران، لکههای قرمز کوچک روی پوست به دلایل مختلفی شکل میگیرند. برخی از این دلایل زمینهای ممکن است جدی باشند، در شرایطی که موارد دیگر دلیلی برای نگرانی ایجاد نکنند.
اما آگاهی از این که چه زمانی باید به پزشک مراجعه و کمک پزشکی دریافت کرد، اهمیت دارد.
خال قرمز یا آنژیوم گیلاسی
آنژیوم گیلاسی شرایطی بسیار شایع است و میتواند در هر قسمت از بدن ظاهر شود. این خالهای قرمز به طور معمول در افرادی که بیش از ۳۰ سال سن دارند، ظاهر میشوند. رنگ قرمز آنها از رگهای خونی شکسته درونشان سرچشمه میگیرد.
در شرایطی که دلیل دقیق بروز این خالهای قرمز مشخص نیست، بسیاری از کارشناسان بر این باورند که ژنتیک در این زمینه نقش دارد. برخی افراد نسبت به دیگران احتمال بیشتری دارد دارای آنژیوم گیلاسی باشند. احتمال بروز این خالهای قرمز در زمان بارداری نیز بیشتر است و حتی با آب و هوا و قرار گرفتن در معرض مواد شیمیایی پیوند خورده اند. به طور معمول، مواجهه با آنژیوم گیلاسی نگران کننده نیست، مگر این که در اندازه، شکل یا رنگ خالها تغییراتی حاصل شود. در صورت خونریزی از این خالها نیز باید به پزشک مراجعه کرد.
پتشیا
اگر متوجه نقطههای قرمز، ریز و گرد روی پوست خود شده اید، ممکن است به پتشیا مبتلا باشید. این شرایط در نتیجه خونریزی شکل میگیرد و بر همین اساس است که قرمز، قهوهای یا بنفش به نظر میرسد. آنها بیشتر شبیه به یک راش پوستی هستند و به صورت خوشهای ظاهر میشوند. رنگ پتشیا در صورت اعمال فشار روی آن نیز ثابت باقی میماند. این نقاط قرمز ممکن است روی پلک چشمها یا سطح داخلی دهان ظاهر شوند.
دلایل: در شرایطی که پتشیا شرایطی رایج است، ممکن است به شرایط مختلفی اشاره داشته باشد. شایعترین دلایل بروز پتشیا شامل واکنش آلرژیک، آسیب دیدگی موضعی، بیماریهای خودایمنی، تروما، و عفونتهای ویروسی مختل کننده انعقاد خون هستند. برخی درمانهای پزشکی مانند شیمی درمانی و پرتو درمانی، و همچنین سرطان خون، پورپورای ترومبوسیتوپنیک ایدیوپاتیک و دیگر بدخیمیهای مغز استخوان نیز میتوانند موجب ظاهر شدن پتشیا شوند. داروهایی مانند آسپرین، هپارین یا کورتیزون نیز ممکن است در شکل گیری پتشیا نقش داشته باشند. پتشیا بیشتر در نوزادن تازه متولد شده شایع است و پس از استفراغ شدید برجستهتر میشود.
درمان: آنتی بیوتیکها برای درمان عفونتهایی که موجب شکل گیری پتشیا شده اند، تجویز میشوند. اگر پتشیا در نتیجه یک آسیب دیدگی به مویرگها شکل گرفته باشد، استفاده از بستههای یخ یا کمپرس سرد روی محل تحت تاثیر قرار گرفته توصیه میشود. پیش از استفاده از یخ آن را در یک حوله بپیچید تا با پوست تماس مستقیم نداشته باشد و از بروز آسیب به سطح پوست پیشگیری شود.
کراتوز پیلاریس
کراتوز پیلاریس یکی دیگر از دلایل بروز لکههای قرمز کوچک روی پوست است. این اختلال ژنتیکی بر فولیکولهای مو در پوست تاثیر میگذارد. این شرایط به نام پوست مرغی و تودههای مرغی نیز شناخته میشود و به طور معمول روی قسمت بالایی رانها و بازوها ظاهر میشود.
شرایط کراتوز پیلاریس به طور معمول در ماههای تابستان بهتر شده و در زمستان، زمانی که پوست خشک میشود، بدتر میشود. کراتوز پیلاریس به طور معمول با افزایش سن بهتر میشود. درمان خاصی برای این شرایط وجود ندارد، اما استفاده از لوسیونها و کرمهای مرطوب کننده میتواند احساس بهتری در فرد ایجاد کند.
واسکولیت لکوسیتوکلاستیک
واسکولیت لکوسیتوکلاستیک به التهاب در رگهای خونی کوچک اشاره دارد. لکوسیتوکلاستیک اصطلاحی است که برای ارجاع به بقایای سلولهای ایمنی یا نوتروفیلها در دیواره رگهای خونی استفاده میشود. این بیماری ممکن است تنها پوست را تحت تاثیر قرار داده یا به دیگر اندامهای بدن از جمله سیستم عصبی مرکزی، دستگاه گوارش، قلب، ریهها و کلیهها نیز سرایت کند.
علائم: زمانی که پوست را تحت تاثیر قرار میدهد، فرد متوجه رگهای خونی آسیب دیده که خون از آنها نشت میکند، میشود. این به خونریزی منجر میشود که به شکل لکههای کوچک بنفش-قرمز، ضایعات برجسته یا نقطههای قرمز ریز که به نام پورپورای قابل لمس شناخته میشود، دیده میشود. این ضایعات بیشتر روی پاها ظاهر میشوند. آنها به طور کلی موجب علائمی نمیشوند، اما فرد ممکن است گاهی اوقات درد و خارش را احساس کند. در موارد شدیدتر، التهاب رگهای خونی ممکن است به بروز تاولهای بزرگ که میتوانند دردناک باشند، منجر شود. همچنین، فرد ممکن است با مشکلات دیگر از جمله استفراغ، شکم درد، دردهای عضلانی، تب، خون در ادرار، ضعف، بیحسی و سرفه نیز مواجه شود.
درمان: پزشک پیش از انتخاب بهترین گزینه درمان برای واسکولیت لکوسیتوکلاستیک، سابقه پزشکی بیمار را در نظر خواهد گرفت. اگر یک بار بروز نقطههای قرمز ریز روی پوست را تجربه کرده باشید، این یک مورد حاد است. در این مورد، ضایعه پس از حذف دارو، عفونت، یا غذایی که ممکن است دلیل بروز این شرایط باشد، بهبود مییابد. در موارد عود کننده یا مزمن، پزشک عوامل دیگر برای انتخاب گزینه درمان را مد نظر قرار خواهد داد. وی ممکن است برای کمک به تشخیص بیماری سیستماتیک زمینه ای، برخی آزمایشها را تجویز کند. همچنین، پزشک ممکن است در مواردی که بیماری به اندامهای داخلی گسترش یافته است، کورتیکواستروئیدها و عوامل سرکوب کننده سیستم ایمنی را تجویز کند. داروهایی مانند داپسون (Dapsone) و کلشیسین (Colchicine) ممکن است به درمان موارد مزمن کمک کنند.
تب روماتیسمی
در صورتعدم رسیدگی به گلودرد میکروبی در زمان مناسب، این شرایط ممکن است به تب روماتیسمی منجر شود. این شرایط به طور معمول کودکان در بازه سنی ۵ تا ۱۵ سال را تحت تاثیر قرار میدهد. کودکان بزرگتر و بزرگسالان نیز ممکن است دچار تب روماتیسمی شوند. این میتواند شرایط جدی باشد که در صورتعدم رسیدگی مناسب ممکن است به مشکلاتی جدی از جمله آسیب دائمی به قلب، سکته مغزی و حتی مرگ منجر شود.
اگر کودک شما با علائمی مانند گلودرد همراه با گرههای لنفاوی متورم و نقطههای قرمز کوچک روی پوست مواجه است، باید آزمایش استرپ را انجام دهد. همچنین، وی ممکن است با دشواری در بلع همراه با ترشحات غلیظ خون از بینی مواجه باشد.
پس از تایید ابتلای فرد به تب روماتیسمی توسط پزشک، گزینههای درمان زیر برای مقابله با این شرایط مد نظر قرار میگیرند:
– آنتی بیوتیکها برای کمک به درمان عفونت تجویز خواهند شد و ممکن است یک درمان بلند مدت برای پیشگیری از تکرار مجدد تجویز شود.
– داروهای ضد التهاب برای مقابله با درد استفاده خواهند شد. رایجترین انتخابها شامل ناپروکسن و آسپرین میشوند. برخی پزشکان ممکن است کورتیکواستروئیدها را برای کاهش التهاب تجویز کنند.
– در مواردی که حرکات غیر اراردی میتوانند موجب مشکلات جدی شوند، فرد ممکن است به مصرف داروهای ضد تشنج نیاز داشته باشد.
افزون بر این، بیمار نیازمند استراحت زیاد است تا زمانی که درد و التهاب به طور کامل از بین بروند. اگر تب روماتیسمی موجب مشکلات قلبی شده باشد، حداقل چند هفته استراحت اهمیت دارد.
دیدگاه