مشاور وزیر بهداشت در امور مامایی؛

ابتلای ۲۰ نوزاد و بستری ۵۰۰ مادر باردار به علت کرونا | انتقال کرونا از شیر به نوزاد

مشاور وزیر بهداشت، درمان و آموزش پزشکی در امور مامایی اعلام کرد که از ابتدای شیوع کرونا در کشور حدود ۵۰۰ مادر باردار به علت ابتلا به کرونا بستری شده و ۲۰۰ مادر باردار نیز به علت کرونا به صورت سرپایی درمان شدند.

به گزارش پایگاه اطلاع رسانی دیارمیرزا به نقل از ایرنا، شهلا خسروی روز یکشنبه در نشست خبری ویدیو کنفرانس که از وزارت بهداشت برگزار شد، بیان کرد: پنجم ماه می از طرف سازمان جهانی بهداشت به عنوان روز جهانی مامایی شناخته شده است. این روز جهت تجلیل و بزرگداشت ماماها در سلامت مطرح شده است. در ایران نیز این روز جهانی جشن گرفته می‌شود و این روز را به همه ماماها در کشور تبریک می‌گویم.

وی بیان کرد: در جریان اپیدمی کرونا در کشور، کاربری برخی بیمارستان‌ها تغییر پیدا کرد و ماماها که در بیمارستان‌ها حضور داشتند در بیمارستان‌ها به صورت داوطلبانه مانده و از بیماران کرونایی مراقبت کردند. در بیمارستان‌هایی که برای زایمان مشخص شده بود نیز ماماها به صورت اختصاصی فعالیت داشتند و با وجود بار کاری زیاد، این موضوع مدیریت شد. بزرگترین نقش ماماها در این زمینه، تریاژ مادران باردار بود. مادرانی که علامت دار بوده یا مشکوک به کرونا بودند جدا شده و به بیمارستان‌هایی که بیماران کرونایی پذیرش می‌کردند ارجاع داده می‌شدند.

مشاور وزیر بهداشت گفت: بخشی از نیروهای ما، نیروهای طرحی هستند. با وجود این‌که طرح در مامایی اجباری نیست، نیروهای طرحی حضور داشتند تا آسیبی به مادران باردار نرسد. در بخش درمان نیز پیگیری مادران باردار از طریق تلفن انجام شد و این پیگیری برای بیمارانی که ترخیص شده‌اند هم هنوز ادامه دارد. ماماها با خون و ترشحات مادر باردار سروکار دارند که این موارد می‌تواند منجر به انتقال ویروس کرونا شود.

خسروی اظهار کرد: مهم‌ترین وظیفه در غربالگری بر عهده نیروهای بهداشت بود. ۱۲ هزار ماما به عنوان مراقب سلامت کار می‌کنند و حدود ۲۴ میلیون غربالگری که دو بار انجام شد، توسط این ماماها اتفاق افتاد.

۲۴۰ ماما به ویروس کرونا مبتلا شده‌اند

وی در پاسخ به سوال خبرنگار سلامت ایرنا درباره تعداد مبتلایان و فوتی‌های نیروهای مامایی در ایام شیوع کرونا اظهار کرد: حدود ۲۴۰ ماما به ویروس کرونا مبتلا و حدود ۴۰ تا ۵۰ نفر از ماماها بستری شده‌اند. همچنین سه نفر از ماماها فوت کرده‌اند که یک نفر در بخش بهداشت و یک نفر در بخش درمان بود.

مشاور وزیر بهداشت در امور مامایی در پاسخ به سوال دیگر خبرنگار سلامت ایرنا درباره همکاری ماماها با سازمان اورژانس در ایام شیوع کرونا گفت: یکی از مشکلات ما در موضوع کرونا این بود که مادران باردار از این‌که وارد بیمارستان‌ها شوند نگران بودند. اعضای هیات علمی در اکثر دانشگاه‌های علوم پزشکی، مراکز مشاوره تلفنی برای مشاوره مامایی برقرار کردند. اکثر مادران باردار از این‌که به کدام بیمارستان مراجعه کنند نگران بودند و در نتیجه برخی از مادران باردار دیرتر مراجعه کردند و تعداد زایمان‌ها در اورژانس بیشتر از گذشته بود. هر جا از ماماها خواسته شد که به کمک اورژانس بروند این همکاری وجود داشته است.

ابتلای ۲۰ نوزاد به کرونا

وی در پاسخ به سوالی درباره ابتلای نوزادان متولد شده از مادران باردار کرونایی گفت: حدود ۲۰ نوزاد کرونا مثبت شدند. البته انتقال از مادر به جنین هنوز قابل بحث است. همکاران ما تلاش کردند با غربالگری‌های وسیع، حدود ۶۰۰ هزار مادر باردار را دو بار غربالگری کنند. هنوز در مورد بیماری کووید ۱۹ اطلاعات زیادی وجود ندارد. برای این ۲۰ نوزاد تست‌های بعدی هم انجام می‌شود و تلاش می‌کنیم احتیاط لازم انجام شود. این موضوع نباید باعث نگرانی مادران باردار شود.

پوشش بیمه‌ای خدمات مامایی

وی بیان کرد: پوشش بیمه‌ای خمات مامایی مصوبه هیات دولت را دارد. در این زمینه جلسه‌های زیادی برگزار شده است. با دبیر شورای عالی بیمه سلامت نیز صحبت کردیم و این موضوع دغدغه وزیر بهداشت نیز هست. قول داده شده که بین یک تا دو ماه آینده پوشش بیمه‌ای خدمات مامایی به نتیجه برسد. این موضوع می‌تواند باعث ارائه خدمات بهتر با هزینه کمتر در حوزه مامایی شود. با پوشش بیمه‌ای می‌توانیم به ترویج زایمان طبیعی و تشویق به بارداری هم کمک کنیم.

کمبود نیروی مامایی

مشاور وزیر بهداشت در پاسخ به سوالی درباره کمبود نیروی انسانی در حوزه مامایی بیان کرد: در حال حاضر کمبود نیروی مامایی در بخش‌های مامایی داریم. البته این کمبود در سطوح مختلف وزارت بهداشت وجود دارد. تلاش‌هایی برای این موضوع انجام است. اولویت وزارت بهداشت برای نیروی انسانی در جاهای مختلف مطرح است.

تایید نسخه ماماها توسط پزشکان متخصص

خسروی در پاسخ به سوالی درباره تایید نسخه ماماها توسط پزشکان متخصص گفت: ماماها بر اساس شرح وظایف مصوب وزارت بهداشت، می‌توانند برخی نسخه‌ها را برای بیماران بنویسند. نسخه ماماها اگر قرار باشد در دفترچه بیمه نوشته شود، به این علت که ماماها با بیمه قرارداد ندارند باید به تایید پزشک متخصص برسد.

تعداد دانشجویان مامایی

وی در پاسخ به سوالی درباره تعداد دانشجویان مامایی اظهار کرد: در حال حاضر در دانشگاه‌های بخش دولتی سالانه حدود هزار و ۲۵۰ ورودی مامایی و به همین تعداد خروجی داریم. در دانشگاه آزاد حدود چهار هزار نفر در سال ۹۸ در کارشناسی مامایی فارغ التحصیل شده‌اند. این چهار هزار نفر با توجه به کنترل انجام شده و ورودی‌های کنونی دانشگاه آزاد در دو تا سه سال آینده نصف می‌شود.

زایمان لاکچری در پاییز امسال

مشاور وزیر بهداشت در امور مامایی در پاسخ به سوال دیگر خبرنگار سلامت ایرنا درباره تاریخ تولد لاکچری در پاییز امسال با توجه به احتمال شیوع ویروس کرونا در این فصل گفت: در مورد زایمان لاکچری با بحث فرهنگی مواجه هستیم. این‌که این موضوع چقدر برای فرزند اهمیت دارد نیاز به کار فرهنگی است. رسانه‌ها تلاش‌هایی در این زمینه انجام داده‌اند و باید به صورت آموزش به مادران باردار ارائه شود.

وی ادامه داد: اثر اقدامات فرهنگی زمان بر است و باید این کار فرهنگی از حالا شروع شود. به هر حال عده‌ای متقاعد نمی‌شوند. موارد سزارین غیراورژانسی محدودیت‌هایی دارد، اما گاهی اصرار مادران و ترفندهایی برای اجرای این کار باعث می‌شود که با این موضوع مواجه شویم. از لحاظ حقوقی این حق جنین است که تا وقتی می‌تواند در محیط داخل رحم زندگی خوبی داشته باشد در آن فضا بماند. متخصصان زنان و ماماها این موضوع را می‌دانند و هیچ وقت این مسئولیت حقوقی را به گردن نمی‌گیرند. حتی برخی حقوقدان‌ها در مورد بحث حق جنین کارهایی انجام داده‌اند. این موضوع نیاز به کار فرهنگی دارد و مادران باید بدانند که در برابر سلامت نوزاد خود مسئول هستند و نه تاریخ تولد او.

انتقال کرونا از شیر به نوزاد

خسروی گفت: مقاله‌هایی در مورد انتقال ویروس کرونا از شیر مادر به نوزاد وجود دارد. ترجیح ما این است که احتیاط لازم در این زمینه انجام شود.

پیشگیری از انتقال کرونا از مادر به نوزاد

وی بیان کرد: یکی از آموزش‌هایی که به همه مادران باردار در بخش‌های زایمان ارائه می‌شود این است که مادران باردار موضوع شیردهی و عدم انتقال ویروس کرونا به نوزاد را انجام بدهند. اگر تماس پوست به پوست مادر با نوزاد کمتر شود و دستکش دست مادر باشد، می‌توان از انتقال ویروس کرونا از مادر به نوزاد پیشگیری کرد. همکاران ما در بخش بهداشت، مادران باردار مبتلا به کرونا را تا دو هفته پیگیری می‌کنند و همه آموزش‌ها به این مادران ارائه می‌شود.

Share