شیون فومنی؛ شاعری که در کنار مردم ایستاد و همیشه در مضیقه زندگی کرد
در مراسم بزرگداشت زندهیاد شیون فومنی، سخنرانان از نقش پُر رنگ او در شعر معاصر فارسی و فرهنگ و زبان گیلکی گفتند و بر آزادگی و مردمی بودن این شاعر تاکید کردند.
به گزارش پایگاه اطلاع رسانی دیارمیرزا، به مناسبت فرا رسیدن هفتادوسومین زادروز شیون فومنی، شاعر سرشناس گیلانی کشورمان، خانه هنرمندان، شب گذشته (پنجشنبه ۵ دی)، میزبان مراسمی بود.
در مراسم بزرگداشت زندهیاد شیون فومنی، محمدرضا اصلانی، سیداحمد محیططباطبایی، علیرضا قلینژاد، سهیل محمودی، فرهاد طهماسبی، سیدضیاءالدین شفیعی و حامد فومنی سخنرانی کردند.
نخستین سخنران این مراسم، علیرضا قلینژاد از مدیران و پژوهشگران میراث فرهنگی کشورمان بود که گفت: «شیون فومنی، معمار شعر معاصر گیلک است. در دوران افول زبان گیلکی، اشعار او بود که خون تازهای به پیکر فرهنگ و ادب گیلان تزریق کرد.»
در ادامه، حامد فومنی، فرزند این شاعر معاصر، پدرش را شاملوی شعر گیلکی معرفی کرد و افزود: « او، شیون و شاعر مردم است. شیون فومنی، با آمیختن هنرمندانه عناصر بومی و افسانهها و باورها و بهرهگیری از ظرفیتهای گویش گیلکی، اندیشمندانه به درک هستی و انسان و جهان پرداخت.»
سیداحمد محیط طباطبایی، کارشناس و پژوهشگر فرهنگی، دیگر سخنرانی بود که پشت تریبون رفت و تاکید کرد: «شیون فومنی برآیند فرهنگ گیلکی و ایرانی است؛ آثار او الگویی برای آیندگان است و از این جهت ویژگی موزهای دارد و باید در شکل فرهنگ موزهای سامان یابد.»
محمدرضا اصلانی، شاعر و فیلمساز سرشناس کشورمان هم در سخنانی گفت: «اگر شیون فومنی زنده است، به زبان زنده است و اگر زبان گیلکی زنده است، با شیون زنده است؛ شعر او ژن آزادگی دارد.»
سهیل محمودی، شاعر معاصر کشورمان، دیگر سخنران این مراسم بود که در سخنانی گفت: «شیون فومنی، گیلان را به بسیاری از مردم شناسانده است؛ او با مردم زیست و یکی از صداهای رسای فرهنگ و ادبیات گیلان در روزگار ماست.»
سیدضیاءالدین شفیعی، شاعر و نویسنده، در رثای زندهیاد شیون فومنی گفت: «مردم گیلان شعر شیون فومنی را در آغوش میکشند چون او را با خود میبینند نه بر خود؛ او انتخاب کرد در کنار مردم بایستد و همواره در مضیقه زیست.»
فرهاد طهماسبی، استاد زبان و ادبیات فارسی هم در تشریح ویژگیهای شعر شیون فومنی گفت: «عشق، مرکز شعر شیون است؛ غزلهای فارسی او که سرشار از حُسن تعبیر و تصویرپردازی است، تحت شعاع اشعار گیلکیاش کمتر مورد توجه قرار گرفته است که باید بیش از گذشته روی آنها کار کرد.»
پس از پایان سخنرانیها، تصویر زندهیاد شیون فومنی که به دست تیم رباتیک دانشگاه خواجه نصیرالدینطوسی، ترسیم شده بود، به رفعت اقبالشعاع، همسر و دیگر اعضای خانواده این شاعر تقدیم که از سوی آنان بهعنوان یادگاری به خانه هنرمندان ایران اهدا شد.
میراحمد سید فخرینژاد، متخلص به شیون فومنی، (دی ۱۳۲۵ – شهریور ۱۳۷۷)، به عنوان یکی از شاعران موفق دو زبانه، شعر محلی و بومی گیلکی را که داشت در محاق فراموشی قرار میگرفت، در کشورمان گسترش داد. او همچنین در حوزه شعر فارسی، با انتشار مجموعههایی، از شاعران تاثیرگذار و توانای شعر معاصر ایران بهشمار میآید. تحقیق و پژوهش در زمینه فرهنگ و ادب گیلان، از دیگر فعالیتهای زندهیاد شیون فومنی است.
دیدگاه