پشت پرده نامه جنجالی کلانتری درباره انتقال آب دریای کاسپین
به عقیده درویش «انگار عیسی کلانتری تحت فشار رییسجمهور و به بهای قربانیکردنِ وزیر نیرو، میخواهد به حسن روحانی ثابت کند به عهدش وفاکرده و اینک توپ در زمین وزارت نیرو است!
به گزارش پایگاه اطلاع رسانی دیارمیرزا موافقت سازمان محیط زیست با انتقال آب خزر به سمنان ابعاد تازهای پیدا کرده است. تصویر صورت جلسهای که عیسی کلانتری بر اساس آن با انتقال آب خزر موافقت کرده توسط محمد درویش کارشناس محیط زیست منتشر شده است. این صورت جلسه با نامه موافقت نامه کلانتری تفاوتهای مهمی دارد که حاشیه ساز شده است.
بالاخره پس از هفتههای بحث و جدل ۱۸ مهر ماه عیسی کلانتری معاون رییس جمهور و رییس سازمان محیط زیست در نامهای به وزارت نیرو اعلام کرد که انتقال آب خزر به سمنان “بلامانع است”. این نامه جنجالی مستند شده بود به نتایج جلسه ۱۷ مهر ماه در سازمان محیط زیست با حضور نمایندگان وزارت نیرو، جلسهای به گفته کلانتری در آن “تفاهم”هایی در آن صورت گرفته است.
نامه کلانتری بسیار مبهم بود و انتقادات زیادی در پی داشت. در همین راستا دو روز پیش محمد درویش کارشناس برجسته محیط زیست دست به افشاگری مهمی زد و متن صورت جلسه روز ۱۷ مهر ماه در سازامان محیط زیست را منتشر کرد. جلسهای که مبنای موافقت کلانتری برای انتقال آب بود.
این صورت جلسه نکات مهمی دارد که قابل توجه است. مهمترین نکته این است که صورت جلسه مزبور این است اصلا تائید نمیکند که انتقال آب خزر به سمنان مشکلی ندارد. این صورت جلسه حتی حاوی توافق و تفاهمی در این باره هم نیست. این صورت جلسه فقط تائید میکند که برخی گزارشهای کارشناسی ارائه شده است و گزارش های کارشناسی دیگری باید ارائه شود، قضاوتی درباره این گزارشها در صورت جلسه دیده نمیشود.
متن این صورت جلسه واکنش محمد درویش که از مدیران سازمان محیط زیست در دوران ریاست معصومه ابتکار بوده را در پی داشته است.
درویش در این باره نوشت: «در حقیقت به استناد این صورتجلسه است که صبح روز بعد – ۱۸مهر – عیسی کلانتری نامهی مشهورش به اردکانیان – وزیر نیرو – را مینویسد و نهتنها همهی اعضای شورای هماهنگی تشکلهای مردمنهاد درمییابند که بازی خورده و شوکه میشوند و نه تنها کنشگرانِ محیطزیستی را خشمگین میسازد که ظاهراً شخص وزیر نیرو را هم شگفتزده و برآشفته میکند؛ چرا که از چنین صورتجلسهی مغشوش، پیچیده و گنگی هرچیزی ممکن بود درآید، جز موافقت سازمان حفاظت محیطزیست با اجرای طرح! پس چگونه کلانتری چنین گافی میدهد؟ پشت ماجرا واقعاً چیست و چه کسی بند را آب داده است؟!»
از نکات جالب توجه این است، با وجود موافقت رییس سازمان محیط زیست با این انتقال آب در روز ۱۸ مهر ماه چند روز بعد رضا اردکانیان وزیر نیرو تلویحا این موافقت را رد میکند و میگوید کار در همان نقطه اول است و در جلسه سازمان محیط زیست یکسری مطالعات جدید مطالبه شده تا بررسی شود و اتفاق جدیدی رخ نداده است. با استناد به این سخنان وزیر نیرو ابهام درباره نامه کلانتری دو چندان شده است.
طرح انتقال آب خزر به فلات مرکزی ایران طرحی قدیمی و مربوط به دولت احمدی نژاد است این طرح یکبار در سال ۹۱ موافقت دولت برای اجرا را کسب کرد، به مرحله اجرا نرسید، پس از آن در دورههای مختلف مسکوت ماند و روسای سازمان محیط زیست و وزارت نیرو با اجرای آن موافقت نکردند.
اما این طرح سالهای اخیر مورد توجه رییس جمهور که خود اهل سرخه در استان سمنان است قرار گرفته و اصرار بر اجرای آن دارد. این در حالی است که اغلب کارشناسان این طرح را مخرب میدانند.
محمد درویش که از منتقدان عیسی کلانتری، رییس سازمان محیط زیست است او را متهم کرده است. به عقیده درویش «انگار عیسی کلانتری تحت فشار رییسجمهور و به بهای قربانیکردنِ وزیر نیرو، میخواهد به حسن روحانی ثابت کند به عهدش وفاکرده و اینک توپ در زمین وزارت نیرو است! پرسش، اما این است که آیا اردکانیان اجازهی اجرای این نمایشنامه را میدهد، حتی اگر در این راه قربانی استیضاح شود؟!»
به گفته درویش معصومه ابتکار رییس سابق سازمان محیط زیست “چوب مخالفت” با این طرح را خورده است.
ابهامات مشاور وزیر نیرو درباره نامه کلانتری
افشاگری درویش در ادامه با یادداشت محمد فاضلی مشاور وزیر نیرو وارد فاز جدیدی شد.
فاضلی در یادداشت خود با عنوان “واقعیت نامه عیسی کلانتری درباره انتقال آب دریای خزر به سمنان چیست؟ “، به ابهامات نامه عیسی کلانتری و متن صورتجلسه روز ۱۷ مهر ماه پرداخته است.
محمد فاضلی در یادداشت خود با اشاره به صورت جلسه نتیجه گیری کرده است: «صورتجلسه ۱۷ مهر ۱۳۹۸ نشان میدهد مدیران سازمان حفاظت محیطزیست و نماینده وزارت نیرو هیچ توافقی مبنی بر تمام شدن ارزیابی محیطزیستی ایده انتقال آب دریای خزر به سمنان نداشتهاند.»
او این سوال را مطرح کرده است که “چرا عیسی کلانتری بر خلاف اصول کارشناسی و منطق کار حرفهای، به استناد صورتجلسهای تا به این حد پرابهام و سؤال، از موافقت با اجرای طرح سخن میگوید؟ “
ابهام دیگری که فاضلی به آن اشاره میکند این است “نامه از عبارت «پیرو نامهی شمارهی …» استفاده میکند تا به ذهن افکار عمومی نامطلع از ادبیات مکاتبات اداری چنین برسد که این نامه در پاسخ به نامهای از سوی وزیر نیروست، حال آنکه نامهای که او بدان اشاره دارد نامه معاون محیطزیست انسانی عیسی کلانتری است که در آن طرح ابهام و سؤال کرده است.”
به عقیده مشاور وزیر نیرو «عیسی کلانتری به نادرستی از «تفاهم صورتگرفته» سخن میگوید، اما صورتجلسه نشان میدهد تفاهمی در کار نیست، بلکه ابهام و سؤال، بدون هیچ تصمیمی در میان است. آنکه باید مؤاخذه شود، نویسنده نامهای غیرحرفهای و مولد نارضایتی اجتماعی است که بر مبنای ادعاهایی نامستند، منطق کارشناسی کارکنانش را هم به هیچ گرفته است.»
واکنش سازمان محیط زیست
اما پس از این اتفاقات سازمان محیط زیست امروز به انتقادات صورت گرفته به ویژه یادداشت محمد فاضلی واکنش نشان داده است.
سازمان محیط زیست دراین باره چند توئیت منتشر کرده است.
محیط زیست میگوید که وزارت نیرو خواستار انتقال آب است نه این سازمان. محیط زیست میگوید: «درباره انتقال آب، صراحتاً وزارت نیرو، کارفرما، پیمانکار و بهره بردار است. طبق قانون وزارت نیرو در هر محلی تشخیص داد که نیاز به انتقال آب وجود دارد، اقدام میکند.»
سازمان حفاظت از محیط زیست به یادداشت محمد فاضلی مشاور وزیر نیرو نیز واکنش نشان داده و توئیت کرده است: «اگرچه عوام گرایی و گرفتن ژستهای روشنفکری، این روزها مد شده است، از این منظر اگر مشاور محترم وزیر نیرو با این پروژه مخالف است، میتوانند وزیر محترم را متقاعد کنند تا درخواست شان را پس بگیرند.»
البته این سازمان توضیحی نداده است که اگر مسئول صفر تا صد کار وزارت نیرو است چرا جلسات کارشناسی در محیط زیست برگزار میشود و رییس این سازمان نیز نامه موافقت با اجرای طرح میدهد.
سازمان محیط زیست همچنین به شبهه قطع درختان پاسخ داده و اعلام کرده است: «برای اینکه جنگلهای هیرکانی شمال، حداقل خسارت را بخورد، باید. لوله انتقال آب از حاشیه مسیر لوله گاز عبور کند، که قبلاً کشیده شده و نیاز به قطع درختان جدید نیست.»
به این ترتیب نامه جنجالی عیسی کلانتری فعلا با شبهات زیادی مواجه شده است. شبهاتی که حتی سازمان محیط زیست نیز هیچ پاسخی به آن نداده است. باید دید این نامه و اصرار به اجرای طرح انتقال آب به استان سمنان چه تبعاتی در ادامه خواهد داشت. شاید در این بین برخی مدیران دولتی قربانی شوند، یا استعفا دهند و استیضاح شوند.
دیدگاه