باز شدن پای چینیها به مزارع بیتکوین ایران
برق ارزان ایران این روزها پای استخراج کنندگان بین المللی ارزهای دیجیتال به خصوص کشور چین را به کشورمان باز کرده است؛ موضوعی که برای صنعت برق ایران ضر ر و برای استخراج کنندگان چینی، سودی سرشار دارد.
به گزارش پایگاه اطلاع رسانی دیارمیرزا به نقل از ایرنا، استخراج ارزهای دیجیتال به خصوص نوع بیتکوین نیاز به مصرف بالای برق دارد به گونهای که برای استخراج هر واحد بیتکوین نیاز به تولید ۷۲ مگاوات ساعت برق است.
اکنون برق در ایران به نازلترین قیمت عرضه میشود و این در حالی است که ارز دیجیتال تولید شده با این برق رایگان به بالاترین نرخ در جهان خرید و فروش میشود؛ این موضوع سبب شده پای بسیاری از استخراجکنندگان بینالمللی ارزهای دیجیتال برای بهرهمندی از برق ارزان به ایران باز شود؛ چنانکه برخی گزارشهای نیمه رسمی بیانگر آن است که اکنون استخراجکنندگانی از کشور چین در جای جای ایران حضور یافته و اقدام به استخراج ارز دیجیتال با برق ارزان میکنند.
در این بین، برخی مزارع کشاورزی و مدارس به دلیل برخورداری از تعرفهای به مراتب پایینتر، محلی برای تولید به صرفهتر ارزهای دیجیتال شدهاست.
استخراج ارزهای دیجیتال با کمک تعداد عدیدهای از رایانهها صورت میگیرد که به طبع این تعداد رایانه نیاز به مصرف بالای برق برای فعالیت دارند و از طرف دیگر به دلیل گرمای زیادی که در حین استخراج ارز تولید میشود، نیاز به تعداد زیادی سیستمهای سرمایشی است که این گرما را کاهش دهند و خود این سیستمهای سرمایشی مصرف بالای برق را به همراه دارند.
بر اساس گزارش منابع خارجی، کشور چین که به نوعی مهد همه نوع تولید به دلیل ارزان بودن مواد اولیه و هزینه دستمزد است، درباره استخراج ارزهای دیجیتال مقررات بسیار سختگیرانهای دارد؛ به گونهای که سازمانهای مقرراتگذار این کشور هیچ رمزارزی را به عنوان پول قانونی به رسمیت نمیشناسند و سیستم بانکداری این کشور هم نه تنها خدمات مربوط به این ارزها را ارائه نمیکند بلکه از پذیرش آنها هم منع شده است.
گزارشها حاکی از آن است که در ماههای اخیر دولت مرکزی چین از مقامهای محلی در مناطق مختلف این کشور خواسته با افزایش قیمت حاملهای انرژی و تصویب قوانین زیست محیطی سختگیرانه، شرکتها را به ترک استخراج ارزهای رمزپایه ترغیب کنند.
این کشور حالا به خاطر هدر رفت منابع به خاطر استخراج ارز دیجیتال و آثار زیست محیطی مخرب ناشی از آن، در پی ممنوع ساختن استخراج بیت کوین و سایر پولهای مجازی است.
در همین حال، استخراجکنندگان ارزهای دیجیتال چینی با اطلاع از ارزانبودن تعرفههای برق در ایران تمایل بیشتری برای حضور در کشورمان یافتهاند.
«سهیل نیکزاد» فعال در زمینه استخراج ارزهای مجازی درباره حضور چینیها به ایرنا گفت: آن طور که اطلاع دارم، یکی دو مزرعه ماینینگ با حضور چینیها یا تأسیس شده یا در حال تأسیس است.
در همین خصوص «علی بخشی» رئیس هیأت مدیره سندیکای صنعت برق ایران گفت: به دلیل آنکه فعالیت استخراجکنندگان ارزهای مجازی غیررسمی است نمیتوان گفت چینیها حضور بیشتری دارند اما آنچه که مشخص است حضور استخراجکنندگان بینالمللی در کشور زیاد است.
علت حضور چینیها در ایران چیست؟
علت حضور استخراجکنندگان چینی در کشورمان به برق ارزان بر میگردد که برای هر کیلووات ساعت تنها کمتر از ۱۰ سنت تمام میشود. به دلیل آنکه ما ایرانیها از ریال برای تبادلات مان استفاده میکنیم شاید این نرخ چندان ارزان نباشد اما برای آنهایی که با دلار، یورو و حتی یوان سرو کار دارند، بسیار ارزان به نظر میرسد.
اکنون قیمت هر کیلو وات ساعت برق در چین ۰.۰۱۵ دلار است که در زمستان به ۰.۰۴ دلار هم میرسد؛ یعنی نرخی حدود ۶.۶۶ برابر برقی که در ایران عرضه میشود.
رئیس هیأت مدیره سندیکای صنعت برق ایران فعالیت فعلی این استخراج کنندگان را به ضرر صنعت برق ارزیابی کرد و خاطرنشان ساخت: اتفاقی که اکنون رخ میدهد آن است که این استخراج کنندگان یارانهای را که دولت برای تولید و فروش برق در اختیار مردم قرار میدهد را ناعادلانه مصرف میکنند.
بخشی ادامه داد: برق در کشورمان با هزینهای به مراتب بیشتر از نرخ عرضه، تولید میشود؛ بنابر این استخراجکنندگان ارزهای دیجیتال در حقیقت از یارانهای برخودار میشوند که برای مردم کشورمان است.
رئیس هیأت مدیره سندیکای صنعت برق ایران افزود: استخراج ارزهای دیجیتال به دلیل آنکه در جهان قیمت برق واقعی است مقرون به صرفه نیست اما به دلیل ارزان بودن قیمت برق در ایران این کار به صرفه است بنابراین علاوه بر جوانان ایرانی پای تعدادی از کشورهای دیگر هم به کشورمان باز شده است.
وی گفت: اکنون قانونگذار با هدف حمایت از برخی بخشها مانند مساجد، مدارس و بخش کشاورزی اقدام به تعیین تعرفه بسیار پایینتر برای این بخشها کرده است و همین موضوع سبب شده استخراجکنندگان ارزهای دیجیتال تمایل بیشتری برای حضور در این محلها و استفاده از برق رایگان، برای استخراجی به صرفهتر دارند.
بخشی، استفاده استخراجکنندگان ارزهای دیجیتال از برق این بخشها را ناصحیح ارزیابی کرد و خاطرنشان ساخت: اکنون منابعی که باید در اختیار مردمان این کشور قرار گیرد مورد سو استفاده عدهای قرار گرفته و این در کل به ضرر کشور است.
رئیس هیأت مدیره سندیکای صنعت برق ایران خواستار آن شد تا دولت هرچه سریعتر نسبت به تعیین تعرفه برق صادراتی برای استخراج کنندگان ارزهای دیجیتال شد و آن را به نفع صنعت برق توصیف کرد.
بلومبرگ در گزارش ۲۸ ژوئن (هفتم تیرماه) خود با عنوان «فشار استخراج بیتکوین بر شبکههای برق ایران» نوشت: مصرف برق برای استخراج ارزهای مجازی به قدری بالاست که گسترش آن در ایران، موجب افزایش مصرف برق در این کشور شده است.
به گزارش بلومبرگ، افزایش مصرف برق فشاری بی سابقه بر شبکههای برق گذاشته و مسئولان را بر آن داشته که از عرضه برق به این مزارع جلوگیری کنند.
طبق این گزارش، تولید هر بیتکوین معادل مصرف سالانه ۲۴ خانه در تهران برق مصرف میکند یا معادل مصرف برق یک خانه در تهران به مدت ۲۴ سال است.
یارانه هر کیلووات برق نیز ۵ هزار ریال است، یعنی تولید یک واحد بیتکوین حدود ۳۵۰ میلیون ریال با یارانه دولتی یا حدود ۲۷۰۰ دلار هزینه میبرد.
چند روز پیش، بیتکوین ۱۱ هزار و ۷۷۰ دلار در ایران معامله شده که ۳۸ درصد در همین ماه و بیش از ۲۰۰ درصد بهصورت سالانه افزایش داشت. بر این اساس استخراج هر واحد بیتکوین ۸۳۰۰ دلار یا به عبارتی ۱۰۸ میلیون تومان در ایران درآمد دارد.
دیدگاه