واکنش میراث فرهنگی گیلان به اظهارات رمضانپور نرگسی؛ گیلان استانی ممتاز در ثبت میراث ناملموس
گیلان استانی ممتاز برای معرفی و ثبت آثار و داشته های تاریخی و فرهنگی در فهرست آثار ناملموس کشور به شمار می آید.
به گزارش پایگاه اطلاع رسانی دیارمیرزا پیرو اظهارات مطرح شده از سوی احمد رمضانچور نرگسی عضو شورای شهر رشت مبنی بر عدم ثبت میراث ناملموس رشت در آثار ملی میراث فرهنگی گیلان(اینجا) با صدور اطلاعیه ای در این باره توضیحاتی ارائه کرد.
میراث فرهنگی گیلان نوشته است:
در دوره ای که با جهانی شدن و یکسانسازی فرهنگی مواجه هستیم، شناسایی و بیان تفاوتهای فرهنگی مردم جهان امری حیاتی به نظر میرسد. در این راستا و در چند دهه اخیر معنی میراث فرهنگی توسعه یافته تا آنجا که امروز معنای این واژه صرفاً به آثار و بناهای تاریخی و همینطور مجموعهای از اشیاء محدود نمیشود، بلکه شامل داراییها و ذخایر فرهنگی مردم جهان نیز میشود.
در این میان استان گیلان با تمدنی کهن و اصالتی پربار میراث ارزشمند بسیاری را در خود جای داده و باعث تمایز فرهنگی این دیار از بسیاری از نقاط ایران و جهان شده است. ثبت۱۰۶۶اثر در فهرست آثار ملی که ۹۸۳ عنوان از آن مربوط به آثار فرهنگی و تاریخی، ۵۵عنوان مربوط به آثار ناملموس، ۱۷عنوان مربوط به آثار منقول، ۸عنوان مربوط به رخدادهای تاریخی و ۳ اثر نیز مربوط به آثار طبیعی بوده؛ در واقع گواهی بر هویت گیلان و تلاش کارشناسان اداره کل میراث فرهنگی،صنایع دستی و گردشگری گیلان برای صیانت از این داشته های گرانبهاست.
بر اساس آنچه که گفته شد آثار معنوی گیلان رقم چشمگیری را در آثار ثبتی گیلان در فهرست آثار ملی به خود اختصاص داده و در بررسی ارکان این نوع از آثار ثبتی خوراک محلی جایگاه ویژه را کسب نموده است.
تغذیه بومی مناطق نقش مهمی در شناساندن و انتقال فرهنگ جامعه و کشور دارد و بازگشت به طبیعت و اصالت فردی و اجتماعی در قالب گردشگری خوراک که شیوه ای خلاقانه ترین برای جذب گردشگر به شمار می آید را پدیدار می کند. در این مبحث می توان گیلان را از مهمترین پایگاه های گردشگری خوراک ایران خواند که از دیرباز به تنوع و کثرت خوراک و چاشنی ها شهرت داشته و گواه این ادعا ثبت شهر رشت مرکز این استان در یونسکو بعنوان شهر خلاق خوراک است.
ثبت پرونده های “تهیه زیتون پرورده گیلان” به شماره۱۱۴۳، “شیوه پخت باقالا قاتق” به شماره ۱۱۴۴، “شیوه سنتی پخت میرزا قاسمی” به شماره ۱۱۴۵، “شیوه سنتی پخت اناربیج” به شماره ۱۱۴۶،”شیوه سنتی پخت مرغ ترش” به شماره ۱۱۴۷ نمونه ای از این ادعاست. با توجه به اینکه پرونده ثبت برخی دیگر از غذاهای محلی استان نظیر بادمجان شکم پر، باقلا وابیج، پنیر برشته و کال کباب در شرف ثبت ملی در فهرست ناملموس کشور قرار دارند، باید اذعان نمود گیلان در زمینه توسعه گردشگری خوراک توفیقات زیادی دارد زیرا گردشگرانی که این استان را بعنوان مقصد سفر خود انتخاب می کنند به دلیل ظاهر زیبا،طعم متفاوت و مواد اولیه طبیعی نسبت به سفارش غذاهای محلی گیلان اقدام می نمایند و علاوه بر لذت از سفر برای خود، رونق اقتصادی و اشتغال مولد را برای استان به ارمغان می آورند.
حال با توجه به فعالیت ۲۹۲ واحدپذیرایی با مجوز اداره کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری گیلان؛ نظارت بر کیفیت خدمات ارائه شده از طریق آموزش نیروی انسانی فعال در این بخش و تاکید بر رعایت رفتار حرفه ای آنان، بررسی استانداردهای کمی و کیفی تاسیسات پذیرایی و نیز تشویق مدیران این اماکن برای استفاده از الگوهای معماری سنتی از سوی این اداره کل با جدیت و دقت دنبال می شود.
در پایان باید تصریح نمود که دستاندرکاران گردشگری کشورمان برای افزایش شمار گردشگران ورودی و حفظ آنان که مهمترین هدف صنعت گردشگری هر کشوری است، مقوله حفظ اصالت خوراکهای ملل توجه دارند اما آنچه مسلم است اینکه حضور سرمایه گذاران در این صنعت و توسعه گردشگری خوراک بعنوان رکن اصلی توسعه پایدار نیازمند عزم جدی تمامی مسئولان،ارائه صحیح آمار و اطلاعات و نیز حمایت از آنها در اجرای طرح های زودبازده و اشتغالزا است. همچنین ذکر این نکته ضروریست که مسئولان و صاحبان منسب در واقع چشم بینای جامعه محسوب می شوند و بیانات آنها مورد وثوق قرار دارد؛ لذا باید برای تنویر افکار عمومی و انعکاس فعالیت های صورت گرفته در هر بخش منابع موجود شناسایی و مستندات آن مورد بررسی و مطالعه قرار گیرد.
دیدگاه