صادقی: تسامح با دولت بیش از این جایز نیست/ مطالبات دانشجویان را پیگیری میکنیم/ مطهری: دانشجویان با تدبیر مقاومت کنند/برخی مدیران، صندلی ریاست را بر ایستادگی قانونی ترجیح می دهند
به گزارش پایگاه اطلاع رسانی دیارمیرزا، جمعی از فعالین دانشجویی در دیدار با نمایندگان تهران از برخوردهای صورت گرفته با دانشجویان و نشریات دانشجویی انتقاد کرده و خواستار ورود مجلس به این مساله شدند.
به گزارش پایگاه اطلاع رسانی دیارمیرزا به نقل از ایلنا، جمعی از فعالان دانشجویی در حوزههای گوناگون، روز دوشنبه مهمان مجلس شورای اسلامی بودند. در این دیدار که با حضور جمعی از نمایندگان مجلس (آقایان مطهری، صادقی، وکیلی و سروش) و مسئولین دولتی (معاون فرهنگی و مدیرکل فرهنگی-اجتماعی و مدیرکل امور مجلس وزارت علوم و معاون پارلمانی وزارت بهداشت) برگزار شد، ابتدا محمدحسن احمدی، دبیر برنامه گفت: «در باب ضرورت جلسه، باید گفت که جنبش دانشجویی علیرغم خیرخواهی همیشگی در طول تاریخ، با برخوردهای شدید مواجه شده و هزینههایی در قبال کنشهای خود پرداخت کرده و با این حال هیچگاه از حرکت خود بازنایستاده است. امروز، با این نیت که نزدیکی و گفتگوی دانشجویان و مسئولین، میتواند به ایجاد درکی متقابل و همدلی منجر شود، بخش کوچکی از مسائل را در این زمان محدود با شما در میان میگذاریم تا شاید بتوان در کاهش برخوردهای ناصواب و ناحق با دانشجویان جوانی که آرمانهای والایی در سر دارند، قدمی برداشته شود.»
مطهری: دانشجویان با تدبیر مقاومت کنند
علی مطهری در این نشست ضمن اشاره به سخنان دانشجویان حاضر گفت: «باید بگویم حرفهایی که شما امروز زدید حرف های ما هم هست، هم درد با یکدیگر هستیم. باید ریشهی این اتفاقات بررسی شود و سپس به دنبال راه حل بود. همه ما قبول داریم که در کشور ما نگاهی غلطی نسبت به منتقد وجود دارد که این نگاه پس از سال ۸۸ نیز تشدید شده است.
وی ادامه داد: این نگاه از هیچ منظری موجه نیست. به شخصه خودم فلسفهی چنین نگاه و برخوردهایی را هیچگاه نفهمیدم. هنوز هم در بین برخی مسئولین امنیتی این نگاه وجود دارد و متاسفانه به این جمعبندی نرسیدهاند که این نگاه غلط و هزینهساز است.»
نایب رئیس مجلس با انتقاد از عملکرد دولت افزود: «من معتقدم دولت از فرصت های به وجود آمده بهتر میتوانست استفاده کند و خیلی از کارها را انجام دهد ولی متاسفانه این کار را نکرد و کوتاه آمد؛ دولت میتوانست با شور و هیجان به وجود آمده پس از انتخابات ۹۲ جلوی خیلی از اتفاقات را بگیرد، ولی شاهد چنین چیزی نبودیم و این انتقاد به دولت کاملا وارد است.»
نماینده مردم تهران ادامه داد: «حالا دوستان دانشجو در این جلسه برای مواجهه با برخوردها پیشنهاد دادند که مجلس ورود کند و به قانونگذاری بپردازد، درست است این وظیفهی ماست اما مطمئن باشید به فرض هم اگر قوانین جدید در مجلس تصویب بشود نهادهای نظارتی از تصویب آن جلوگیری میکنند. البته ما وظیفه داریم، ما باید وزیر اطلاعات را دعوت بکنیم و از وی بپرسیم که این دخالتها در امور دانشگاه با چه مجوزی صورت میگیرد و چرا برخی اعمال غیر قانونی در حال رخ دادن است؟»
وی سپس به نقش مهم دانشجویان در این زمینه اشاره کرد و گفت: «نکتهی دیگری که وجود دارد این است که خود دانشجویان هم باید با تدبیر مقاومت کنند، سخنرانهایی که برنامه آنها لغو میشود باید مقاومت کنند، در حادثهی شیراز علی رغم برخی دخالتها مجوز برنامه کاملا قانونی صادر شده بود. پس از آن اتفاقات بنده پیگیری کرده و چون ایستادگی کردیم، بالاخره نتیجه داد و کار به عذرخواهی و تغییر استاندار رسید.»
مطهری سخنان خود را با یک پیشنهاد به دانشجویان خاتمه داد: «پیشنهاد دیگر من این است که شما صحبتها، نقدها و گزارشهای خود را نزد رهبری و رییس جمهور بزنید. این مسائل باید در سطح کلان هم مطرح شوند.
صادقی: تسامح با دولت بیش از این جایز نیست
سخنران بعدی این جلسه، دکتر محمود صادقی بود که سخنان خود را اینگونه آغاز کرد: «همت و تلاش شما دانشجویان جای تقدیر دارد. البته برای رسیدن به فضای ایدهآل باید صبر و مقاومت داشته باشیم. در مقدمهی قانون اساسی، تحقق جمهوری اسلامی فرآیندی تدریجی دانسته شده است و بنابراین برای رسیدن به آرمان مان که تحقق کامل جمهوری اسلامی است، باید صبر و مقاومت داشته باشیم.»
نماینده محترم تهران افزود: «بخش قابل توجهی از این مشکلاتی که شما گفتید ناشی از یک ترس موهومی در بین مسئولین است. هنگامی که از ظرفیتهای قانونی استفاده کنیم، متوجه میشویم این ترس نباید وجود داشته باشد. آقای دکتر هاشمی اشاره کردند که تلاشهایی را در جهت مطالبات شما داشتهاند اما به نظر ما این مقدار مطلوب نیست. ما بین برخی مسئولین دانشگاهها شاهد انفعال هستیم. آنها از یک تلفن هراس دارند و حاضر به دادن هیچ هزینهای نیستند. در حالی که اگر هرکس به مسئولیت خود عمل میکرد، شاهد چنین چیزی نبودیم.»
وی در پایان سخنان خود با انتقاد از دولت گفت: «البته باید بگویم که پس از این که ما به مجلس آمدیم به نحوی ما محذورالطرفین بودیم، از طرفی باید مطالبات به حق مردم پیگیری شود و ازسوی دیگر تعامل با دولت حفظ شود، ولی باتوجه به شرایط فعلی به زعم بنده دیگر تسامح بیشتر از این با دولت جایز نیست و باید خواستها و مطالبات شما پیگیری شود. در مورد بحثهایی که هم مطرح کردید به امید خدا حتما بحثهای نظارتی را پیگیری خواهیم کرد.»
پیش از سخنان نمایندگان تهران، دانشجویانی که در حوزههای گوناگون در دانشگاهها فعالیت می کردند، به بیان مشکلات و برخوردهای غیرقانونی صورت گرفته پرداختند.
انتقاد از برخود با برنامههای انجمنهای علمی
دبیر اتحادیه انجمنهای علمی-دانشجویی علوم سیاسی کشور، نخستین دانشجویی بود که مشکلات انجمنهای علمی را بودجه، عدم هماهنگی معاونتهای دانشگاهی در خصوص برنامههای انجمنهای علمی ، عدم پیشتیبانی دانشگاهها از فعالیتهای انجمن، دخالت در انتخابات، محدودیت در خصوص ورود به برخی مسائل مانند وضعیت علمی گروه آموزشی و نهایتا برخورد با برنامههای انجمنهای علمی دانست.
وی در توضیح مورد اخیر گفت: «این مورد بیشتر در ارتباط با انجمنهای علمی دانشجویی رشته و گرایشهای علوم انسانی و بهویژه رشتههای علوم سیاسی، علوم اجتماعی، حقوق، جغرافیای سیاسی بروز میکند. برنامههای انجمنهای علمی را اقدامی خلاف قانون مطرح میکنند؛ در صورتی که برنامههای انجمنهای علمی بایست در معاونت فرهنگی و اجتماعی طرح و مجوز دریافت دارد.»
برخی مدیران، صندلی ریاست را بر ایستادگی قانونی ترجیح می دهند
در ادامه این نشست نماینده انجمن اسلامی امید دانشگاه علوم پزشکی شیراز برای تشکیل اتحادیه گفت: «در دانشگاه های مختلف ، حامیان دولت احساس غریبگی بیشتری می کنند. در برخی دانشگاه های کشور با مدیران و مسوولانی مواجه هستیم که صندلی ریاست را بر ایستادگی قانونی ترجیح داده اند.»
وی با بیان برخوردهای صورت گرفته با فعالین دانشجویی اظهار داشت: «در دانشگاههای مختلف در تهران و بسیاری از شهرستانها، فعالین انجمنهای اسلامی به بهانههای مختلف احضار میشوند که بابت این اتفاق هیچ کدام از مسئولین خم به ابرو نمیآورند.»
نشست تشکل های دانشجویی اصلاح طلب لغو می شوند
صادق آرامش با بیان مشکلات برخی تشکلها برای فعالیت و تأسیس اتحادیه گفت: «مگر طبق قانون هیأت نظارت مرکزی نباید نهایتا ظرف دو ماه جواب موافقت یا مخالفت با درخواست اتحادیه را اعلام کند؟ اکنون بیش از ۹ ماه از ارائه درخواست تاسیس اتحادیه های دانشجویی می گذرد. نشست های سراسری طیف های مختلف تشکل های دانشجویی اصلاح طلب اکثرا یا به دلیل برخی فشارها لغو می شوند یا حتی در صورت برگزاری با کارشکنی های متعدد روبرو می گردند.»
وی در پایان سخنان خود ابراز نگرانی کرد که: «بیم آن می رود دانشجویان متعهد به آرمان های انقلاب و دردمند تعالی کشور به سمت ناامیدی بیشتر روند و عملا نتیجه بی تفاوتی دولت نسبت به دانشگاه، خودسانسوری بیشتر دانشگاهیان شود.»
برخورد با نشریات دانشجویی
زهرا نعمتی دبیر خانه نشریات وزارت بهداشت، دانشجوی دیگری بود که از برخوردهای غیرقانونی با نشریات دانشجویی سخن گفت.
وی موارد این برخوردها و مشکلات را اینگونه برشمرد: «تعیین یا تصویب یا اعمال شرایط و مقررات غیرقانونی داخلی در دانشگاه، دخالت غیرقانونی اشخاص حقیقی و حقوقی دانشگاهی و مسئولین فاقد صلاحیت و غیردانشگاهی در محتوای نشریات ، نظارت و کنترل پیش از انتشار نشریات، حمایت سلیقهای و نامتوازن مادی و معنوی از نشریات گوناگون، رسیدگی به تخلفات نشریاتی در کمیته انضباطی، عدم برگزاری جلسات کمیته ناظر و شورای مرکزی ناظر در موارد مقرر قانونی و یا نبود کمیته ناظر در برخی دانشگاه ها و یا نقص ترکیب آنها، عدم تمکین مسئولین دانشگاهی از مقررات موجود و مصوبات شورای مرکزی ناظر در بسیاری از دانشگاه ها، عدم اطلاع دانشجو از مفاد اتهام خود و حتی گاهی رای های صادره در کمیته ناظر، اعلام تخلف عمومی در مواردی که مخاطب تخلف، فردی خاص بوده و اساسا شکایتی از نشریه نکرده است و یا در نظر گرفتن سلیقه ای مطالبی به عنوان تخلف که فاقد هرگونه عنوان متخلفانه ای بوده و یا حتی از روی سایت ها و خبرگزاری های قانونی برداشته شده است و در نهایت عدم صدور امتیاز انتشار برای نشریات به بهانه های غیرقانونی مانند نحوه انتشار، ترتیب انتشار، وضعیت ظاهری متقاضی و یا دیگر شرایط غیرقانونی ای که در مقررات نیامده است.»
زهرا نعمتی در پایان احضار مدیرمسئول ها، سردبیران و نویسندگان مطالب نشریات دانشجویی را مسأله ای نگران کننده عنوان کرد که می بایست مورد توجه جدی نمایندگان مردم قرار بگیرد.
توقیف نشریات دانشجویی به دلیل انتشار تصویر خاتمی
مدیر مسئول یک نشریه دانشجویی که به دلیل انتشار نام آقای خاتمی در نشریه، برایش پرونده قضایی تشکیل شده بود، ضمن بیان اتفاقاتی که در این مدت برایش رخ داده گفت: «بسیاری دیگر از نشریات دانشجویی هم با همین بهانه انتشار نام و یا تصویر آقای خاتمی توقیف شده و یا با بسیاری از تشکل ها به همین دلیل برخورد شده است. اگر این مسئولین دانشگاهی و وزارتی، مسئولین زیرمجموعه های همین دولتی اند که رئیس آن صراحتا از عدم ممنوعیت انتشار تصویر خاتمی سخن گفته و اگر بخش قابل توجهی از نمایندگان این مجلس، همان نمایندگانی هستند که بی شک رأی خود را مدیون آن «تکرار می کنم» سید محمد خاتمی هستند و همگی هم سوگند عمل به قانون اساسی را خورده اند، پس چرا هیچ اقدامی انجام نمی دهند؟»
در ادامهمحمدعلی کامفیروزی دانشجوی دکتری حقوق دانشگاه تهران، راهکار موثر برای مقابله با وضعیت موجود را نقش آفرینی فعالانه تر نمایندگان برای تذکر و یا طرح سوال از دولت و وزرای دولت دانست و گفت: «سوالات و تذکراتی که اشاره کردم، سوالات و تذکراتی اند که می بایست تمامی پنج وزیر علوم، بهداشت، کشور، اطلاعات و دادگستری را مورد خطاب قرار دهد تا بالأخره و پس از گذشت ۳۸ سال از پیروزی انقلاب اسلامی، مشخص شود چرا هنوز بر خلاف قانون اساسی، دانشجو توسط نهادهای اطلاعاتی و امنیتی احضار می شود؟ چرا علی رغم گذشت چند سال، هنوز پرونده درخواست تأسیس برخی تشکل ها بر روی میز هیأت نظارت بر تشکل هاست و چرا صدور مجوز فعالیت اتحادیه برای طیف گسترده ای از تشکل ها، هر روز با بهانه هایی جدید به تعویق انداخته می شود؟
وی ادامه داد: چرا با انواع و اقسام بهانه ها و به صورتی کاملا سلیقه ای، برنامه های نهادهای دانشجویی لغو مجوز شده و یا یک شبه تصمیم هیأت نظارت عوض شده و یا با سخنرانی برخی افراد (که حتی بعضا مسئولیت هایی در همین کشور دارند)، مخالفت می شود؟ چرا نظارت قبل از انتشار، در بسیاری از دانشگاه های کشور، شرط اجازه انتشار نشریه است ؟ چرا در رسیدگی ها به تخلفات، اصل بر محکومیت گذاشته می شود و این دانشجوست که می بایست بی گناهی خود را ثابت کند؟
کامفیروزی اضافه کرد: چرا هنوز که هنوز است دانشگاه ها، به صورت ملوک الطوایفی اداره شده و در بسیاری از آنها به صورت غیرقانونی، مقررات داخلی تصویب و اعمال می شود؟ و نهایتا اینکه چرا بهره مندی مساوی همه نهادها و فعالین دانشجویی از حقوق اساسی خود و حمایت متوازن و متناسب، امروز تبدیل به آرزویی برای بسیاری از فعالین دانشجویی شده است؟»
دکتر محمدعلی رجب، دیگر سخنران این نشست بود که سخنان خود را اینگونه آغاز کرد: «از مهمترین مشکلات موجود در نظام دانشگاهی کشور ابهامات و مشکلات حقوقی این حوزه است. نبود قوانین و مقررات جامع، روشن و اصولی و ابهام و تشتت در مرجع تقنین در این حوزه از یک سو، و نقص و ناکارآمدی قوانین و مقررات موجود و مهمتر از آن، اجرای نادرست یا بعضاً عدم اجرا و تخلف از این قوانین مشکلاتی جدی را موجب گردیدهاست.»
این دانشجوی دکتری حقوق دانشگاه تهران، فعالشدن مجلس شورای اسلامی برای ایفای مسؤولیت تقنینی خود در حوزهی دانشگاه، استفاده از ظرفیتهای نظارتی مجلس برای نظارت بر عملکرد قوه مجریه و قوه قضاییه و نهادینهکردن ارتباط نمایندگان با تشکلها و بدنهی دانشجویی برای رصد مداوم وضعیت امور مربوط به دانشجویان را از زمره راهکارهای حل مشکلات موجود دانست.
عضو دانشجویی کمیته مرکزی انضباطی نیز در ادامه از نمایندگان درخواست کرد که پشتیبان حقوق دانشجویان بوده و در برابر قانون شکنی ها قاطعانه عمل کنند.
پایان بخش این نشست، توضیحات مسئولان دولتی حاضر در جلسه بود.
دیدگاه