صادق علی نیا

محیط زیست، نگرانی‌های شهروندی و مطالبات آینده

. مخاطرات ناشی از ناامنی زیستگاه زمین واز طرفی رویکرهای بهره کشانه از محیط زیست در مقیاسهای مختلف و متعدد به جایگاه امنیت در همه ابعاد منجر شده است.

محیط زیست ،نگرانیهای شهروندی و مطالبات آیندهalinannamed

*به پاسداشت شهادت محیط بانان،عاشقان حریم خلقت خداوند

تداوم روند فرسایش و آلودگی بنیادهای زیستی زیستکره آینده تمدن بشری را با چالشهای اساسی روبه رو کرده است. حساسیت این موضوع نیز سبب شده است رویکردهای مختلف اجتماعی ،سیاسی و امنیتی در فضای زیست شکل بگیرد که تاثیر بسیاری در تدوین ادبیات امنیت و سیاست گذاشته است. مخاطرات ناشی از ناامنی زیستگاه زمین واز طرفی رویکرهای بهره کشانه از محیط زیست در مقیاسهای مختلف و متعدد به جایگاه امنیت در همه ابعاد منجر شده است.

از این رو پیش بینی می شود رابطه همزیستی و احترام در مناسبات فیمابین انسان و طبیعت محقق نشده و همگرایی حداقلی آن رو به افول هست.

مهمترین پیامد این گسست تهدید سلامت انسانها می باشد.چون در فضای بشدت جهانی شده و نزدیکی انسانها به هم ،تغییرات در یک مکان منجر به تغییر در مکان دیگر میگردد.امروزه صلح و امنیت پیوندهای ناگسستنی دارند و بازاندیشی در تفکرات حاکم بر مباحث زیست محیط از منظری نو در تدوین و تحکیم کارکردهای آن موثرتر خواهد شد و این چیزی نیست مگر آگاهی اکولوژیک  که زایش آن توسعه پایدار برای دستیابی به آرمان امنیت انسانی خواهد بود و این پایداری و ثبات در همه حوزه های سیاسی ،اجتماعی،اقتصادی و امنیتی نمود مثبت و موثری را در پی خواهد داشت.

طی دو دهه اخیر تخریب زیستگاههای طبیعی و انسانی پیامدهای ناگواری را بر پیکره فضای زیست بوم جامعه وارد نموده است و ناکارآمدی حکومت در تبیین،تدوین و اجرای قوانین مرتبط با آن به واسطه نادیده انگاشتن و کم توجهی به نقش شهروندان به عقب داشت بسیاری از رویکردهای توسعه ای منجر شده است ،حال سوال اینجاست که از رهگذر این رهیافت محیط سالم و امن از زاویه عدالت محیطی چگونه عینیت می یابد

بنیادی ترین ساختار ارتباطی مابین جامعه و محیط می باشد که برآیند آن زایش یک اندیشه زیست محیطی و درک مناسبات مشترک می باشد

قلمرو،زمان و مکان کالبد تولید این تعامل و پویش بشمار میروند که از درهم تنیدگی محیط پدیداری و محیط رفتاری بوجود آمده اند لذا وضعیت امروز محیط زیست بازتاب فضایی رویکردی است که با الهام از سیاستهای حاکم بر جامعه و آگاه سازیهای حکومت با زیر سیستم نشات گرفته است.

بی شک بنیادی ترین ماحصل این رفتار افزایش ثبات اجتماعی خواهد بود که برگرفته از جستارهای زیست محیطی است و وجود این چرخه به رضایتمندی شهروندان منجر می شود.

هم اکنون رهبران دولتها و سازمانهای مردم نهاد(ngo) برای ایجاد یک چشم انداز تازه در سطح زمین جهت ایجاد لایه جدیدی از زندگی در تلاشند و اغلب به مسایل فرامرزی و مشترک المنافع می اندیشند تا بدنبال آن به یک توسعه پایدار زیست محیطی راهبردی که به پنج نیاز بنیادی پاسخ بدهد دست یابند: نیازهای اساسی انسانها, حفاظت و توسعه, عدالت اجتماعی, تنوع فرهنگی و یگانگی اکولوژیک که به پیدایش دولتهای محیط زیست محور در سطح جهان منجر شده است.

خاطر نشان میکند محیط زیست به صورتی بی سابقه در معرض خطر قرار گرفته و بی توجهی به عمق بحران و سکوت، اغماض و تساهل در برابر این جریان ویرانگر، بدون تردید اضمحلال کل فضای زیستی کشور را به دنبال خواهد داشت.

صادق علی نیا – دانشجوی دکتری ژئوپلیتیک دانشگاه خوارزمی تهران

پایگاه اطلاع رسانی دیارمیرزا: انتشار مطالب خبری و یادداشت های دریافتی لزوما به معنای تایید محتوای آن نیست و صرفا جهت اطلاع کاربران از فضای رسانه‌ای منتشر می‌شود.

tel final1

Share