مدینه فاضله، شبکه فاضلاب هم میخواهد!
مدینه فاضله، شبکه فاضلاب هم میخواهد!!! در دورانی که بیآبی و کم آبی نفسهای حیات را در بعضی از نقاط کشور به شماره انداخته، در زمانی که آب جیره بندی میشود و خیس شدن زیر باران رویای بسیاری از زنان و مردان سرزمین من است. در زمانی کههامونها و زاینده رودها اندک اندک به صفحات […]

مدینه فاضله، شبکه فاضلاب هم میخواهد!!!
در دورانی که بیآبی و کم آبی نفسهای حیات را در بعضی از نقاط کشور به شماره انداخته، در زمانی که آب جیره بندی میشود و خیس شدن زیر باران رویای بسیاری از زنان و مردان سرزمین من است. در زمانی کههامونها و زاینده رودها اندک اندک به صفحات کتب تاریخی میروند، بیانصافی است که این حجم از باران رحمتِ بی حساب بر سر خوانِ دارا و ندار در گیلان ببارد و شکری در پی نداشته باشد؛ یالعجبکه بعضیها گله هم میکنند. بگذریم ازین که بحران آب و جنگ بر سر آب، از چالشهای پیش روی ماست. مسئلهی این یادداشت کوتاه،یادآوری این نکته است که بعد از شکر، شهرهای ما احتیاج به شبکه فاضلاب هم دارند.
با گسترش شهرهای کوچکو افزایش جمعیت و ساخت و سازهای جدید، دیگر سیستم های سنتی دفع فاضلاب ناکارآمد خواهد بود. حفر چاه و سپردن فاضلاب به زمین مشکلات عدیدهای را به همراه خواهد داشت. با توجه به تعدد این چاهها در یک محدوده مشخص، خیلی زود این چاهها اعلام میکنند که دیگر تحمل این حجم از محصولات انسانی را ندارند و همان وقت است که ما چارهای جز سپردن آنها به رودخانهها نداریم. گرفتن و توقیف کردن و جریمه کردن تا زمانی که ادارهی آب و فاضلاب فراموش کردهاست، بهخاطر نیمی از نامی که به یدک میکشد، وظیفه دارد فکری عاجل برای معضل بزرگ “فاضلاب” بکند، بینتیجه خواهد بود.
تصورش سخت نیست که چه معضلی درآیندهگریبان ما و نسل بعدی را خواهد گرفت. متاسف خواهم بود که بنابر روایت شاهدان عینی ماجرا بگویم که در زمان بارندگی که سطح آب چاههای فاضلاب بالا میآیند، بعضی از شهروندان با گذاشتن پمپ، چاه فاضلاب را به جوی آب کنار خیابانها تخلیه میکنند. شیوع بیماریها، آلودهشدن سفرههای زیر زمینی و از بین رفتن موجودات آبزی از پیامدهای آشکار آن خواهد بود.
در حالیکه معماری پایدار مسئله روز دنیاست و امروزه برجهایی با میزان آلودگی زیست محیطی نزدیک به صفر ساخته میشوند؛ در جایی که بهدلیل میزان بارش قابل توجه، تنها با جمع آوری آب باران از ناودانهای خانهها، میتوان حجم قابل توجهی از نیاز به آب برای مصارف غیرآشامیدنیرا تامین کرد؛ جای تاسف دارد که نه شهروندان به فکر ذخیره آن هستند و صد البته نه شهر، دارای شبکه فاضلابی است که توانایی جمع آوری آب باران و فاضلاب را داشته باشد تا بعد از تصفیه، بدون آلودگی صرف کارهای درست شود.
خلاصه ما هم پیش از باران باید دعا کنیم که باران ببارد و هم پس از آن باید دست به دامن خداوند شویم تا هر بارانی که میبارد، به اندازه ببارد و ناگهانی نبارد که آب معابر ما را بگیرد، چرا که مدینه فاضلهی ما شبکه فاضلاب ندارد.
سهیل آصفی
پایگاه اطلاع رسانی دیارمیرزا: انتشار مطالب خبری و یادداشت های دریافتی لزوما به معنای تایید محتوای آن نیست و صرفا جهت اطلاع کاربران از فضای رسانهای منتشر میشود.
دیدگاه