پشت برخی تغییر کاربریهای مدیران دولتی بودهاند
به گزارش پایگاه اطلاع رسانی دیارمیرزا ، استاندار خاطرنشان کرد: برای حل مشکل دفن نامناسب زباله در استان تلاش کردم کارخانجات تولید کمپوست را ایجاد و فعال کنیم.
به گزارش پایگاه اطلاع رسانی دیارمیرزا ،زمانی گیلان از استانهای شمالی ایران به وسعت بیش از ۱۴ هزار کیلومترمربع مساحت به مرکزیت کلانشهر رشت، با جنگلهایش، ساحل زیبایش، رودهای پرآب و زلالش، به حیات وحش غنیاش، به زمینهای برنج کاری و چایکاریش، به نوغانداریش، و به ماهیان خاویاریش در دریای خزر شناخته میشد اما الان چه؟
دیگر بسیاری از جوانان گیلانی در سرزمین نیاکانشان نمیمانند و به استانهایی همچون تهران، قزوین و استان مرکزی مهاجرت میکنند اما چرا؟
بسیاری از زمینهای برنجکاری و چایکاری به ویلا تبدیل شدهاند، بسیاری از درختان جنگل قطع شدهاند و جای آن ویلاهای پرزرق و برق سبز شدهاند، بسیاری از رودخانهها آلوده شدهاند و رنگ فاضلاب گرفتهاند، نسل ماهیان سفید، خاویاری، کفال و کیلکا در دریای خزر در پی ورود پسابهای صنعتی و شهری و پسابهای شیمیایی کشاورزی در معرض انقراض قرار گرفته است، زبالههای شهری به دم ساحل رسیدهاند. ورود پسابهای شیمیایی و شیرابههای زباله به رودخانهها و دریای خزر، شیوع برخی بیماریها را سبب شده است، اما چرا؟
استاندار گیلان، گیلان ۵۰ سال پیش را بسیار زیباتر وتمیزتر از گیلان امروز دانسته و با اذعان بر اینکه استان در بخش مبلمان شهری و زیباسازی شهرها به عقب رفته است، اظهار کرد: از بدو ورود به استانداری تاکنون دغدغه حل مشکل پسماندهای شهری و روستایی استان را داشتهام. اصلا وضعیت کنونی استان گیلان در دفع پسماندها وضعیت قابل قبولی نیست.
وی ادامه داد: به همین منظور کار ریشهای و پایدار را برای حل این مشکل آغاز کردیم به این شکل که با کمک اداره کل آموزش و پرورش و اداره کل امور اجتماعی استانداری گیلان کار فرهنگسازی برای آگاه سازی دانش آموزان و شهروندان از مخاطرات آلودگی محیط زیست را آغاز کردیم تا به موضوع حقوق شهروندی بیشتر توجه شود و نگاه مردم را به محیط زیست پیرامونشان حساستر کنیم.
پیشبینی تولید ۴۰۰۰ تن زباله در گیلان تا پنج سال آینده
نجفی با بیان اینکه روزانه بیش از ۲۰۰۰ تن زباله در گیلان تولید میشود، تصریح کرد: روزانه ۶۰۰ تا ۸۰۰ تن زباله در سطح روستاها و بیش از ۱۴۰۰ تن زباله شهری در سطح استان تولید میشود. تنها شهرداری رشت روزانه ۶۰۰ تا ۸۰۰ تن زباله در سطح شهر جمع آوری میکند. بخش بیشتری از اعتبارات شهرداریهای استان صرف جمعآوری و دفن زباله میشود در حالیکه این اعتبارات میتوانست صرف عمران شهری شود. اگر تولید زباله در گیلان به همین روند ادامه یابد تا پنج سال آینده تولید زباله روزانه استان به ۴۰۰۰ تن خواهد رسید.
وی اضافه کرد: در کشورهای دیگر بابت دفن زباله از شهروندان پول میگیرند در حالیکه اگر چنین هزینهای از مردم استان برای دفن زباله گرفته شود آنها دیگر زبالههایشان را به شهرداری تحویل نمیدهند و شهر پر از زباله میشود. شهروندان باید بدانند پرداخت پول بابت دفع زباله به شهرداری سبب میشود عوارض پرداخت شده از سوی آنها به شهرداری صرف عمران شهری شود و از هزینههای گزاف شهرداری برای دفن زبالهها کاسته میشود.
وضعیت جایگاه دفن زباله سراوان نگران کننده نیست
نجفی با بیان اینکه فرایند دفن زباله در جایگاه سراوان بهبود یافته است، تصریح کرد: نفوذ شیرابههای زباله جایگاه به منابع آبهای زیرزمینی و یا ورود شیرابهها به تالاب انزلی به شدت گذشته نیست و مقدارش خیلی نبوده است که نگران کننده باشد.
وی ادامه داد: جایگاه زباله سراوان ساماندهی شده به این نحو پس از هر بار ریخته شدن زبالهها در منطقه دفن زباله، خاک ریزی و شن ریزی انجام میشود. در پی این اقدام بوی تعفن حاصل از دفن نامناسب زبالهها به حداقل رسیده است. هنوز زود است که بگوییم میتوانیم در کنار آن زمین فوتبال ایجاد کنیم اما تا حدوودی مشکل جایگاه دفن زباله سراوان حل شده است. البته هنوز نیز نمیتوان در این جایگاه به راحتی تنفس کرد.
برنامه گیلان، ساخت کارخانجات تولید کمپوست و زبالهسوز است
استاندار خاطرنشان کرد: برای حل مشکل دفن نامناسب زباله در استان تلاش کردم کارخانجات تولید کمپوست را ایجاد و فعال کنیم. در نتیجه این امر در حال حاضر کارخانه کمپوست در رشت، رودسر و انزلی ایجاد شده که دو کارخانه از این تعداد فعال هستند و یکی از آنها در حال فعال شدن است. در حال تلاش هستیم تا کارخانجات زباله سوز را در استان ایجاد کنیم. برای این منظور سازمان مدیریت و برنامه ریزی ۵۰ میلیارد تومان برای استانهای شمالی در نظر گرفته تا موضوع ساخت کارخانههای زباله سوز را دنبال کنند. سهم استان گیلان از این میزان اعتبار حدود ۱۸ تا ۲۰ میلیارد تومان بوده است.
وی بیان کرد: همه اینک حدود ۱۱ میلیارد و ۵۰۰ میلیون تومان برای ساخت کارخانههای زباله سوز به استان گیلان اختصاص یافته است. در این راستا قرار است با سرمایه گذاری شرکتهای خصوصی سه دستگاه زباله سوز با ظرفیت به کارگیری هر کدام ۱۵۰ تن زباله در شهرهای همچون رشت، و لنگرود ساخته و نصب شود.
نجفی تصریح کرد: ازآنجایی که منابع مالی در سال ۹۲ و ۹۳ محدود بوده است از سرمایه گذاران خواستهایم اعتبار مورد نیازشان را از طریق فاینانس و یا روشهای دیگر تامین کنند.
وی، کیفیت چای شمال بالاخص چای گیلان را بسیار با کیفیتتر از چای خارجی دانست و خاطرنشان کرد: از آنجا که چای ایرانی برخلاف چای خارجی در مناطق سردسیر کاشته میشود بنابراین نیاز به سمپاشی ندارد و محصولی ارگانیک در استان تولید میشود. هر کسی چای ایرانی بنوشد دیگر نمیتواند چای خارجی میل کند زیرا کیفیت بالاتری نسبت به چای خارجی دارد.
فرآوری چای در گیلان با مشکل مواجه است
استاندار گیلان ادامه داد: یکی از مشکلات بخش چای این است که ما در بخش فرآوری چای با مشکل مواجهیم و در این زمینه جای کار وجود دارد. تفکر در بخش چای، یک تفکر کارخانهای است که باید در این زمینه فرهنگ سازی شود.
وی با اشاره به مشکلات زیربنایی موجود در استان گیلان تصریح کرد: در بخش راه روستایی ۱۰ تا ۱۱ درصد و در شاخص بهرهمندی از آب شرب بهداشتی روستایی ۱۴ درصد از میانگین کشوری عقب هستیم. در ایران بیش از ۱۰ هزار کیلومتر خط آهن وجود دارد و سوال اینجاست که سهم گیلان از راه آهن چقدر است؟ در سالهای گذشته اعلام شد در سال ۹۱ سوت قطار در گیلان به صدا در میآید اما ایجاد زیرساختهای ۱۶۰ کیلومتر راه آهن رشت – قزوین تاکنون تنها ۸۵ درصد پیشرفت فیزیکی داشته است. پیش بینی میشود با بودجهای که دولت در این زمینه اختصاص داده است تا سال ۹۵ این خط آهن به بهره برداری برسد. رئیس جمهور به ساخت راه آهن جنوب به شمال عنایت ویژهای دارد. او گفته بود که آرزو دارد، راهآهن شمال ایران را در آستارا افتتاح کند.
سه کیلومتر آزادراه رشت – قزوین تا پایان سال ۹۴ تکمیل میشود
نجفی درباره روند تکمیل شدن آزاد راه رشت – قزوین اظهار کرد: متاسفانه ساخت حدود ۱۱ کیلومتر باقیمانده آزاد راه به گلوگاه تبدیل شده و معتقدم نباید این آزادراه تا زمان تکمیل این ۱۱ کیلومتر به بهرهبرداری میرسید. در حال حاضر اعتبار برای تکمیل سه کیلومتر از ۱۱ کیلومتر اختصاص یافته که در پی آن قرار است تا اواخر سال ۹۴ به پایان برسد. یک زمانی قرار بود ۱۱.۵ کیلومتر باقیمانده آزادراه با ۱۴۵ میلیارد تومان تکمیل شود اما همه اکنون برای تکمیل آن به بیش از هزار میلیارد تومان نیاز است.
وی از آزاد سازی ۲۰۰ هکتار از اراضی تغییر کاربردی یافته در سطح استان خبر داد و در این زمینه توضیح داد:
از ۱۲ اردیبهشت امسال، موضوع مقابله با تغییرکاربری اراضی استان به صورت جدی در دستور کار استانداری قرار گرفت و در پی آن جلسات متعددی با دستگاههای ذیربط برگزار شد. در پی آن همه دستگاههای اجرایی ذیربط از جمله راه و شهرسازی و فرمانداریها را موظف کردهایم به این موضوع بپردازند و جلوی تغییر کاربردی اراضی استان را بگیرند.
پشت برخی تغییر کاربریهای گیلان مدیران دولتی بودهاند
نجفی تصریح کرد: متاسفانه پشت برخی تغییر کاربریهای صورت گرفته مدیران دولتی بودهاند، به عنوان مثال هتلی در جاجرود ساخته میشود و وقتی متوجه مشکلات زیست محیطی آن میشوند که نباید ساخته میشد، اما سوال اینجاست که چگونه این هتل پروانه ساخت گرفته است. این گونه مشکلات در استان گیلان هم وجود دارد. درآمد حدود ۱۶۰ دهیاری در استان گیلان از محل خوداتکاییشان تامین میشود بنابراین گاهی اوقات دیده میشود برخی دهیاریهای برای کسب درآمد، شن بیشتر رودخانه روستایشان را میفروشند چون ناظری بر فعالیتهایشان وجود ندارد.
وی ادامه داد: از محیطبانان جنگلها انتظار داریم جنگلها را محافظت کنند اما آنها جدا از تعداد کماشان مجبورند با یک موتور سطح وسیعی از جنگلها را محافظت کنند. محیط بانان حتی در تامین بنزین موتورشان هم در مضیقه هستند.
علت آلودگی دریای خزر بررسی میشود
استاندار درباره آلودگی دریای خزر اظهار کرد: از اداره کل محیط زیست استان خواسته شده که علت و حجم آلودگی دریا بررسی شود و قرار است تا ۲ هفته آینده نتیجه مطالعات گزارش شود. در پی گزارشی که از محیط زیست استان دریافت شده ماهیان سفید دریای خزر آلودگی ندارند و تنها برای آلوده بودن ماهی کفال در حال آزمایش و بررسی هستند تا آلوده بودن و یا آلوده نبودن آن مشخص شود.
وی با اشاره به حضور ۶ میلیون گردشگر در استان طی پنج روز نخست سال، خاطرنشان کرد: به صورت جدی دنبال آن هستیم که مراکز تفریحی را در سطح استان توسعه دهیم واز حضور سرمایه گذاران استقبال میکنیم. هم اینک چند هتل پنج ستاره در استان در حال ساخت است تا سطح خدمات رفاهی ارائه شده به گردشگران توسعه یابد.
کشت برنج برای برنجکاران گیلان غیراقتصادی شده است
استاندار با غیراقتصادی دانستن کشت برنج برای برخی برنکاران گیلانی، تصریح کرد: سطح اراضی در اختیار هر کشاورز کم شده است و در بخش چای نیز این مشکل وجود دارد. برای تقویت بخش تولید برنج در گیلان، دولت، امسال تعرفه واردات در زمان برداشت برنج را از ۱۰ درصد به ۴۰ درصد افزایش داد و موجب شد از واردات بیرویه برنج در زمان برداشت جلوگیری شود.
۶۰ درصد صنایع گیلان با مشکل بانکی مواجهند
وی با اشاره به وجود بیش از ۱۱۰۰ پروژه نیمه فعال و غیرفعال در استان گیلان، بیان کرد: کارگروه اشتغال استان را برای رسیدگی به این موضوع فعال کردیم و در نتیجه آن از مدیران بانکها و صنایع و سرمایه گذاران دعوت شد تا مشکلات خود را مطرح کنند. در نهایت مشخص شد ۶۰ تا ۷۰ درصد صنایع استان با مشکل بانکی مواجه هستند. اگر از ۱۱۰۰ پروژه نیمه فعال و غیرفعال استان ۳۰ درصد فعال شود حدود ۳۰۰ کارگاه تولیدی فعال خواهند شد و سبب اشتغالزایی میشوند.
نجفی تصریح کرد: بیشتر مشکلات آسیبهای اجتماعی استان عمدتا به مشکل بیکاری در استان بر میگردد. علاوه بر آن متاسفانه فرهنگ پشت میزنشینی در گیلان رواج یافته و بیشتر جوانان انتظار دارند کاری ثابت با حقوق ثابت داشته باشند.
وی با اشاره به ظرفیتهای جهاد دانشگاهی استان گیلان، خاطرنشان کرد: میتوان از ظرفیتهای خوب جهاد در بخشهای مختلف و به خصوص در شکل گیری شرکتهای دانش بنیان استفاده کرد. جهاد میتواند بازوی اجرایی خوبی برای استانداری باشد. اگر تاکنون از چنین ظرفیتی در استانداری استفاده نشده به دلیل نبود وقت مناسب و پیگیری امور بخش دولتی بوده است. تلاش میشود کارهای عملیاتی خوبی با همکاری جهاد دانشگاهی انجام شود.
/ایسنا
دیدگاه