قتل شالیزارها

دوره اربابی گیلانی‌ها به پایان می‌رسد؟

به گزارش پایگاه اطلاع رسانی دیارمیرزا ،گیلان استانی کشاورزی است که ۲۳۸ هزار هکتار اراضی شالیزاری دارد و سالیانه بیش از یک میلیون و ۱۰۰ هزار تن شلتوک از آن بدست می‌آید

به گزارش پایگاه اطلاع رسانی دیارمیرزا ،گیلان استانی کشاورزی است که ۲۳۸ هزار هکتار اراضی شالیزاری دارد و سالیانه بیش از یک میلیون و ۱۰۰ هزار تن شلتوک از آن بدست می‌آید اما به دلیل خوش آب و هوا بودن استان و ارزان بودن زمین‌های آن بسیاری از مردم دیگر استانها که از آلودگی هوا رنج می‌برند در دهه اخیر به این فکر افتاده اند که مزارع برنج را از کشاورزان خریداری کنند و تفرجگاهی بسازند تا در برخی از ایام تعطیل سال در آن روزگاری خوش سپری کنند غافل از اینکه این اراضی تامین کننده منابع غذایی نسل حاضر و آینده کشور است و نباید حتی یک وجب از این شالیزارها به ویلا تبدیل شوند.isna (8 of 19)-2

حفظ کاربری اراضی به معنای جلوگیری از تغییر نحوه استفاده از زمین‌های خاص توسط مالکان یا متصرفین آن است، در صورتی که تغییر کاربری آنها آثار منفی طبیعی، اقتصادی، سیاسی، علمی یا فرهنگی به دنبال داشته باشد.

قوانین متعددی برای جلوگیری از تغییر کاربری اراضی کشاورزی تدوین شده و شیوه‌های تشویقی و بازدارنده استفاده می‌شود اما آیا این قوانین توانسته است بازدارندگی محکمی برای جلوگیری از تغییر کاربری اراضی کشاورزی گیلان داشته باشد؟

نورانی، محقق مسایل روستاهای گیلان که تحقیقات میدانی تاثیر خانه‌های دوم را در روستایی در گیلان در بخش کومله انجام داده است  خاطرنشان کرد: تاثیرات مدرنیزاسیون در مناطق روستایی، استفاده از زمین‌هایی با قابلیت‌های مناسب کشاورزی جهت احداث واحد‌های مسکونی است اما مجوز احداث خانه‌های دوم تنها در صورتی صادر می‌شود که زمین مورد نظر براساس طرح هادی دارای کاربری مسکونی باشد.

وی ادامه داد: خانه‌های دوم یا اقامتگاه‌های ثانویه طی سالهای دهه‌ی ۸۰ در روستاهای بخش کومله به خصوص در روستاهای کوهپایه‌ای مانند لیسه رود و پرشکوه رواج پیدا کرده است، ساخت این خانه‌ها در ۵۵ درصد روستاهای این بخش اتفاق افتاده و در ۴۵ درصد دیگر هنوز اتفاق نیفتاده است.

حجت شعبانپور، معاون امور عمرانی استانداری گیلان با اشاره به اینکه علاوه بر آموزش دهیاران استان برای حفظ اراضی شالیزاری و باغی استان کلاسهایی برگزار شده است، خاطرنشان کرد: در جلسه‌ای که با شورای حفظ حقوق بیت المال در استان داشتیم مقرر شد با دخالت مستقیم نیروی انتظامی از ساخت و سازهای غیر مجاز در استان جلوگیری شود و نتایج مطلوبی نیز در این مورد گرفته شده است.

وی با تاکید بر ارتقای فرهنگ حفظ شالیزارها توسط کشاورزان، اضافه کرد: کشاورزان بدانند که اگر امروز اراضی شان را به خوش نشین‌ها بفروشند فردا، فرزندان گیلان سرایه‌دار خانه‌هایی خواهند شد که روزی پدرانشان مالک این زمین بودند و امنیت غذایی کشور را با تولید محصولات کشاورزی تامین می‌کردند.

وی خاطرنشان کرد: با توجه به حساسیتی که استاندار گیلان در این مورد دارند، ارائه هرگونه خدمات زیربنایی و انرژی از قبیل آب، برق، تلفن و گاز به این واحدهای مسکونی که بر روی مزارع ارزشمند استان با حقه‌های مختلف ساخته می‌شوند ممنوع است.

علی اکبر برجسته، مدیر امور اراضی سازمان جهاد کشاورزی گیلان اظهار کرد: از سال ۱۳۸۵ تا سال ۱۳۹۲، هزار متخلف تغییر کاربری در گیلان شناسایی شده‌اند.

وی بیان کرد: جلوگیری از تغییر کاربری اراضی ارزشمند کشاورزی از جمله اهداف مهم سازمان جهاد کشاورزی است اما نیاز است تا دیگر دستگاه‌های مربوطه در این امر حساس شوند و با عزم همگانی مانع این تغییر کاربری‌ها شوند.

وی با بیان اینکه از ابتدای سال جاری تاکنون ۵۵ پرونده تغییر کاربری به مقامات قضایی سپرده شده است، اضافه کرد: بخش لشت نشاء از توابع شهرستان رشت بیشترین پرونده‌ها را به خود اختصاص داده است.

برجسته با بیان اینکه دهیاران می‌توانند در کاهش و جلوگیری از تغییر کاربری‌ها در روستاها موثر باشند، خاطرنشان کرد: در موارد جزئی مشاهده شده است که برخی دهیاران خود بنگاه معاملاتی دارند و امیدواریم مشوق فروش زمین کشاورزان به خوش نشین‌ها نباشند.

مدیر امور اراضی سازمان جهاد کشاورزی گیلان با اشاره به اینکه با کمک شورای حقوق بیت المال تغییر کاربری اراضی شالیزاری در استان می‌تواند کاهش چشمگیری داشته باشند، تصریح کرد: از سال ۱۳۸۵ تا سال ۱۳۹۲، هزار متخلف تغییر کاربری در گیلان، شناسایی و به مقامات قضایی معرفی شده‌اند که خوشبختانه بسیاری از واحدهای مسکونی که خانه‌های دوم نیز به آنها گفته می‌شود تخریب شدند.

ایسنا/

Share