عباس سلیمی نمین :

هاشمی و احمدی نژاد پشت پرده همدست هستند

به گزارش دیارمیرزا : سه تحلیلگر سیاسی از سه جناح اصلاح طلب ، دولتی و اصولگرا در یک مناظره دانشگاهی به بیان دیدگاه و پیش بینی خود درباره آرایش سیاسی انتخابات ریاست جمهوری در دوره یازدهم پرداختند. نشست مناظره انتخاباتی میان صادق زیباکلام، عبدالرضا داوری و عباس سلیمی نمین با عنوان خواست های مردم از رئیس […]

به گزارش دیارمیرزا : سه تحلیلگر سیاسی از سه جناح اصلاح طلب ، دولتی و اصولگرا در یک مناظره دانشگاهی به بیان دیدگاه و پیش بینی خود درباره آرایش سیاسی انتخابات ریاست جمهوری در دوره یازدهم پرداختند.

نشست مناظره انتخاباتی میان صادق زیباکلام، عبدالرضا داوری و عباس سلیمی نمین با عنوان خواست های مردم از رئیس جمهور آینده امروز دوشنبه در دانشکده مدیریت دانشگاه تهران برگزار شد.

صادق زیباکلام در ابتدای این نشست با اشاره به اینکه انتخابات ریاست جمهوری یازدهم انتخاباتی پیچیده خواهد بود، چون در بین حاکمیت شکاف ایجاد شده است، گفت: این مساله در سال های گذشته وجود نداشته و اکنون اصولگرایان به دو جناح دولت و سنتی تقسیم شده اند.IMG16241387

وی با اشاره به اینکه این شکاف هر روز بیشتر هم می شود، اظهار داشت: امروز محل مناظره اصلی میان اصلاح طلبان و اصولگرایان نیست بلکه در عرصه اصلی رقابت تا به امروز دو رقابت جدی است.

زیباکلام با بیان این که دولت نمی داند که می تواند فرد مورد نظر خود یعنی اسفندیار رحیم مشایی را به عرصه انتخابات وارد و برای حضور وی تاییدیه بگیرد، ادامه داد: اگر دولت بتواند این اقدام را انجام دهد آقای هاشمی و اصلاح طلبان وارد عرصه خواهند شد اما اگر نتواند جریان دولت همین جا تمام می شود؛ در این صورت فقط سنتی ها می مانند و یک نامزد اصلی که به اعتقاد من علی اکبر ولایتی خواهد بود.

وی خاطرنشان کرد: اگر دولت بتواند مشایی را وارد عرصه انتخابات کند در این صورت انتخابات به صورت جدی پیگیری خواهد شد.

در ادامه این نشست عبدالرضا داوری که به عنوان نماینده حامیان دولت در این مناظره شرکت کرده است ، گفت: امیدواریم انتخابات ۹۲ یک بهار دیگر را در عرصه سیاسی کشور رقم بزند.

وی با اشاره به اینکه در هر انتخاباتی گروه یا سازمان هایی حضور پیدا می کنند، ادامه داد: هر گروهی که بتواند در توزیع منابع کمیاب ثروت، قدرت و منزلت عادلانه تر رفتار کند ماندگارتر خواهد بود.

وی اظهار داشت: آن چه در انتخابات ۹۲ در حال وقوع است ادامه فرآیندهایی است که در طول ۱۰۰ سال گذشته در ایران رخ داده است.

سلیمی نمین ، تاریخ‌دان ، دیگر فرد شرکت کننده در این مناظره با بیان این که حضور افراد شرکت کننده در این مناظره به قطبی شدن فضا خواهد انجامید، گفت: قطبی شدن فضای سیاسی انتخابات را پدیده نامبارکی می دانم چرا که در فضای قطبی تعقل وجود نداشته و درستی مواضع مد نظر نخواهد بود.

وی با بیان اینکه قطبی شدن فضا به ماجرای “هاشمی- احمدی نژاد” می انجامد و در این صورت همه تصور می کنند که برد یکی باخت رقیب را در پی خواهد داشت، تصریح کرد: هاشمی باید این برداشت غلط که حاکمیت میراث خانوادگی آنهاست را تغییر دهد. همچنین احمدی نژاد هم باید بداند که بیان نقاط ضعف رقیب برد وی را در پی نخواهد داشت.

در ادامه این نشست زیباکلام به آمدن و نیامدن هاشمی یا خاتمی اشاره کرد و گفت: این مساله منوط به تایید گرفتن احمدی نژاد برای آمدن مشایی خواهد بود.

وی با اشاره به اینکه اگر احمدی نژاد نتواند این تاییدیه را بگیرد نه هاشمی وارد صحنه خواهد شد و نه خاتمی اظهار داشت: اصولگرایان خواهند گفت که آمدن کواکبیان، عارف و روحانی نشانه آزادی فضای انتخابات است و جریانات سیاسی کشور در عرصه انتخابات حضور دارند اما باید بدانیم که جامعه این افراد را به عنوان نمایندگان اصلاح طلب نمی شناسد.

وی افزود: اگر فرد دیگری به جز هاشمی و خاتمی به عنوان نامزد اصلاح طلبان وارد عرصه سیاسی شوند باید کسی باشد که از سوی رهبری اصلاحات مورد تایید قرار بگیرد.

زیبا کلام با طرح پرسشی مبنی بر اینکه چرا اصولگرایان نمی خواهند هاشمی و خاتمی در انتخابات ریاست جمهوری شرکت کنند افزود: پاسخ این است که در این صورت برد آنها حتمی است.

وی با بیان اینکه یک احتمال برای شرکت این دو (هاشمی و خاتمی) در انتخابات وجود دارد و آن هم زمانی است که احمدی نژاد کارت ورود مشایی را برای انتخابات بگیرد، گفت: اگر مشایی وارد عرصه سیاسی شود حتی رای سنگینی می آورد بنابراین اصولگرایان چاره ای ندارند که برای حذف مشایی از خاتمی و هاشمی بهره ببرند.

در ادامه داوری با بیان این که احمدی نژاد در دل جریان اصولگرایی قرار ندارد و مرزبندی گفتمان حامیان احمدی نژاد و بقیه جریان اصولگرایی شفاف شده و بین آنها جدایی اتفاق افتاده است تاکید کرد: توجه به سوابق احمدی نژاد نشان می دهد که جریان حامیان احمدی نژاد از جریان اصولگرایی جدا هستند.

وی همچنین حضور دولت در عرصه انتخابات را پیش فرضی دانست که رسانه ها و تحلیل گران سیاسی بدون سند و مدرک مطرح می کنند و گفت: برخلاف آن چه که در رسانه ها مطرح شد جریان حامی دولت جمع بندی مشخصی برای انتخابات ندارد.

در ادامه این نشست سلیمی نمین اعلام رهبری برای اصولگرایان و اصلاح طلبان را نوعی دیکتاتوری یا استبداد رای دانست و یادآور شد: اگر اصلاح طلبان حزب بودند داشتن رهبری برای ایشان معنا می داشت اما اصلاح طلبان فقط یک طیف سیاسی هستند پس اینکه گفته شود عارف وارد خواهد شد اگر رهبری اصلاح طلبان آن را تایید کند نوعی استبداد رای است.

وی با اشاره به این که مطلب مطرح شده مبنی بر اینکه هاشمی نخواهد آمد مگر اینکه مشایی وارد شود، ادامه داد: البته دعوای هاشمی و احمدی نژاد کنونی مصلحتی است چون در پشت پرده با یکدیگر یک دست هستند.

زیبا کلام در واکنش به این سخنان سلیمی نمین با بیان این که تضاد و تقابل بین هاشمی و احمدی نژاد وجود ندارد و تضاد این دو یک رقابت زرگری است، گفت: این رقابت را یک بچه دبستانی هم می فهمد.

وی با بیان این که من در سال ۹۰ گفتم که اصلاح طلبان در انتخابات مجلس حضور نخواهند داشت، ادامه داد: شاهد این مدعا عدم رای آوری کواکبیان حتی در استان سمنان بود.

وی با بیان اینکه اگر شما اصرار دارید که کواکبیان، روحانی یا شریعتمداری نمایندگان بخشی از اصلاح طلبان هستند گفت: باید اجازه داد که خاتمی در انتخابات شرکت کند تا ببینید که مردم چه کسی را انتخاب می کنند.

داوری نفر بعدی این مناظره بود که وی نیز از اعلام جنگ زرگری میان هاشمی و احمدی نژاد از سوی سلیمی نمین انتقاد کرد و گفت: شاید این موضوع در غوغاسالاری سیاسی و رسانه ای کشور مطرح شده باشد اما واقعاً این گونه نیست.

وی با سخنان مقام معظم رهبری در سال ۸۳ اشاره کرد و گفت: ایشان در یک جمعی فرمودند مارکسیست ها حرف بی ربط زیاد می زنند اما یک جمله کلیدی دارند و آن این که مبارزه علم است.

داوری با اشاره به اینکه تفاوت خاتمی و احمدی نژاد این است که خاتمی به شعارهای خود پایبند نماند ولی احمدی نژاد پایبند ماند ، تاکید کرد: تضاد کنونی در کشور بین مدیریت مردمی و غیرمردمی در ۴ حوزه اقتصاد، فرهنگ و اجتماع، سیاست داخلی و سیاست خارجی است.

وی با اشاره به این که مدیریت اقتصاد در دو گروه جامعه گرایی و بازارگرایی تعریف می شود و مدیریت فرهنگ و اجتماع به دو گروه فطرت گرایی و اقتدارگرایی، اظهار داشت: یکی از این دو گروه سیاست داخلی را تامین بستر مناسب برای مشارکت آحاد جامعه می داند و گروه دیگر محدود بین احزاب و گروه های خاص است.

وی ادامه داد: در حوزه سیاست خارجی نیز گروهی به توانمندی بومی معتقد است و گروه دیگر به سازگاری با محیط پیرامون.

داوری با اشاره به اینکه اصلاح طلبان و اصولگرایان تضاد فرعی در کشور است خاطرنشان کرد: تضاد اصلی بین مدیریت مردمی و مدیریت غیرمردمی است. اصلاح طلبان بدنه رهبری واحد ندارند اما در درون جریان اصولگرایی چنین چیزی نیست و نقش جامعه مدرسین و روحانیت در این مساله غیرقابل انکار است.

در ادامه سلیمی نمین با بیان اینکه با توهین نمی توان استدلال بنده را درباره رهبری حزبی و استبداد رای خاتمه داد گفت: رهبری حزبی می تواند کسی را از حقوق مدنی محکوم کند اما یک جبهه فکری نمی تواند فردی را با گرایش های فکری خود طرد کند.

وی با بیان اینکه آقای هاشمی در دیدار با حسن روحانی از وی دفاع کرد پس نمی توان گفت که حسن روحانی قرابتی با جریان هاشمی ندارد تصریح کرد: البته هاشمی چون خودش را راس این جریان می داند حس می کند رای بیشتری هم خواهد داشت.

وی با اشاره به اینکه وجود برخی نکات مثبت و منفی برای آنها نگرانی ایجاد کرده و لذا با تشکیک و احتیاط وارد عرصه سیاسی می شوند خاطرنشان کرد: هاشمی قطعاً خواهد آمد و حضور روحانی به جهت آماده کردن فضا برای آمدن هاشمی صورت می گیرد.

سلیمی نمین یادآور شد: تشویق افراد برای ورود به عرصه به معنای عدم تمایل برای حضور هاشمی برای انتخابات ریاست جمهوری نیست.

وی با بیان اینکه من در بیان دعوای زرگری بین هاشمی و احمدی نژاد از لفظ احمدی نژاد کنونی استفاده کردم تاکید کرد: استفاده از آدم های هاشمی مثل مرتضوی یا نعمت زاده در سمت های کلیدی دولت احمدی نژاد نشانه پیوند پشت صحنه هاشمی و احمدی نژاد کنونی است.

زیباکلام در ادامه مناظره با بیان اینکه چرا آیت الله هاشمی رفسنجانی در انتخابات شرکت نخواهد کرد گفت: فرض کنید هاشمی یا خاتمی در انتخابات شرکت کرده و پیروز شوند و دولت خود را معرفی کنند سئوال این است که چه کاری می توانند انجام دهند ، جواب هیچ؛ هیچ کاری نمی توانند انجام دهند چون هیچ چیز در دست آنها نیست، مجلس، سپاه، روحانیت، همه با آنها مخالفند. به همین دلیل معتقدم اصلاح طلبان برای حضور هاشمی یا خاتمی در انتخابات تردید دارند اما مسئله اساسی این است که اگر دولت اصلاح طلب تشکیل شود چه کاری می توانند انجام دهند.

استاد علوم سیاسی دانشگاه تهران با بیان اینکه در جریان انتخابات ۷۶ اصولگرایان غافلگیر شدند و گمان نمی کردند که چنین صاعقه ای بیاید، افزود: به نظر من اصولگرایان این بار از همان اول مقابل اصلاح طلبان خواهند ایستاد.

زیباکلام با اشاره به اینکه اگر احمدی نژاد بتواند رحیم مشایی را وارد انتخابات کند اصولگرایان دو گزینه خواهند داشت افزود: یک گزینه بد برای اصولگرایان انتخاب هاشمی یا خاتمی و گزینه بدتر انتخاب رحیم مشایی است. تصور می کنم اصولگرایان گزینه بد را انتخاب می کنند چرا که خاتمی و هاشمی قابل کنترل هستند و فقط در این صورت به آنها اجازه ورود می دهد.

وی با تاکید بر اینکه اصولگرایان نمی خواهند هاشمی و خاتمی وارد انتخابات شوند خاطرنشان کرد: در این شرایط نه هاشمی میل دارد وارد انتخابات شود و نه اصولگرایان.

عبدالرضا داوری در پاسخ به این سئوال مجری که شما درجایی گفته اید دولت هر کار می خواست انجام دهد کسی از دولت حمایت نمی کرد اما در دوم خرداد این گونه نبود دولت اختیارات بسیار داشت که این عکس مطالب زیباکلام است تفسیر شما در این خصوص چیست؟ گفت: من در اینجا یک اختلاف نظر با آقای زیباکلام دارم اگر یک رئیس جمهور با رای مردمی بالا انتخاب شود و بتواند آن را مدیریت کند می تواند یک منبع قدرت خوبی ایجاد کند، خاتمی در سالهای اول فضاهای خوبی در اختیارش بود ولی مسیر جریان اصلاحات از سال ۷۸ تغییر کرد.

داوری تاکید کرد: اگر رئیس جمهور با رای بالای مردم انتخاب شود قدرت مانور خوبی خواهد داشت.

وی با اشاره به سخنان سلیمی نمین در خصوص مرتضوی گفت: اینکه بگوییم مرتضوی آدم هاشمی است و اکنون در این دولت مسئولیت دارد راحت است که باید مستنداتی وجود داشته باشد.

داوری با اشاره به تغییرات در دانشگاه آزاد افزود: اگر احمدی نژاد نبود این تغییرات وسیع در دانشگاه آزاد اتفاق نمی افتاد.

وی خاطرنشان کرد : چه ما بخواهیم و چه نخواهیم انتخابات چند قطبی است و بر خلاف نظر زیباکلام من معتقدم هاشمی خواهد آمد و دهها نشانه دارم وجود دارد که او می آید.

داوری افزود: مهمترین استراتژی هاشمی در انتخابا حذف کاندیدای رای آور دولت است. بقین بدانید هاشمی در روزهای آخر اعلام کاندیداتوری خواهد کرد.

در ادامه مناظره سلیمی نمین با بیان اینکه اگر اعلام می کنیم رئیس جمهور قدرت ندارد و یا قدرت تقسیم نشده است و یا پیشنهاد تغییر قانون اساسی را می دهند، افزود: این حرف کسانی است که استبداد را دنبال می کنند.

وی افزود: ضمن اینکه این همه تلاش برای رسیدن به قوه مجریه برای هیچ است؟ این حرف بی معنایی است و برای ایجاد استبداد است.

سلیمی نمین با اشاره به سخنان زیباکلام درباره نداشتن قدرت اصلاح گفت: اینکه اصلاح طلبان به خاطر محدودیت ها توفیق ندارند حرف مبنایی غلطی است.

وی با بیان اینکه رویگردانی از اصلاح طلبان در انتخابات شوراها بود گفت: تغییر اصلاح طلبان از انتخابات شوراها بود که شورای نگهبان نقشی در آن نداشت، مجلس ششم مجری انتخابات بود اما مردم ایران به اصلاح طلبان رای ندادند. کارنامه اصلاح طلبان ایراداتی داشت که مردم از آنها روی برگرداندند.

رئیس دفتر مطالعات و تدوین تاریخ ایران افزود: هاشمی دو سال است روی انتخابات کار می کند. یعنی به گفته زیباکلام، ایشان برای هیچ کار می کند؟ این سخن دقیقی نیست.

در ادامه مناظره زیباکلام در خصوص ورود هاشمی به انتخابات گفت: هاشمی نخواهد آمد و احتمال نیامدن وی بیشتر از آمدنش است. تمام اعتقادات هاشمی به صورت مبنایی در تضاد با مبانی اصولگرایی است.

وی ادامه داد: دیدگاههایش ایشان در حوزه اقتصاد و سیاست خارجی با اصولگرایان در تضاد و تناقض است، وی با بیان اینکه اقتصاد مد نظر هاشمی اقتصادی آزاد است، گفت: مدینه فاضله وی نه اقتصاد مقاومتی و اقتصاد ایرانی اسلامی است مدینه فاضله وی اقتصاد باز، آزاد و غربی است.

این فعال اصلاح طلب افزود: مدل اقتصاد هاشمی مدلی است که در ترکیه و مالزی جواب داده است که چنین اقتصادی با تمام وجود مورد مخالفت اصولگرایان است.

استاد علوم سیاسی دانشگاه تهران گفت: هاشمی اگر بتواند کلنگ بر می دارد و این اقتصاد فاسد کنونی را ویران می کند.

وی با بیان اینکه هاشمی در سیاست خارجی اعتقادی به اینکه جمهوری اسلامی یک رسالت تاریخی برای مبارزه با ظلم ستیزی و پرچمداری مردم آزادی و مستقل دنیا ندارد گفت: هاشمی اگر می توانست بر سر ماجرای مک فارلین خواستار کنار آمدن با آمریکا بود.

زیباکلام تصریح کرد: اصولگرایان با حضور وی در انتخابات مخالفت می کنند چرا که قدرت اصولگرایان بیشتر و قدرت اوکمتر است. همه اینها سبب شده که من معتقد باشم ایشان وارد انتخابات نخواهد شد.

داوری در ادامه با بیان اینکه به نظر من خیلی از اصولگرایان با گفتمان هاشمی موافق هستند گفت: در ائتلاف پیشرفت قالیباف و ولایتی به طور قطع گفتمان اقتصاد هاشمی را قبول دارند و همچنین در ائتلاف اکثریت اصولگرایان نیز گفتمان هاشمی مورد تایید است. به نظر من هاشمی وارد انتخابات می شود به هان دلایلی که سال ۸۴ آمد.

وی با بیان اینکه چرا هاشمی در سال ۸۴ وارد عرصه انتخابات شد افزود: مهمترین مسئله هاشمی توسعه است. جمعی از چهره های امنیتی اصلاحات مختل شدن توسعه در زمان خاتمی را بررسی کردند و به این نتیجه رسیدند چون سیاست در ایران ایدئولوژیک است توسعه مختل شده است و راه ایدئولوژی کردن و کم رنگ کردن نقش ولی فقیه را و رئیس جمهوری می بینند که بتواند منویات خود را در مقابل رهبری دیکته کند.

داوری افزود: هیچ فردی جز هاشمی با این تحلیل از توسعه نمی تواند این کار را انجام دهد. هاشمی در ۷ ماه اخیر نشان داده که قصد شرکت در انتخابات را دارد.

زندان رفتن فرزندان وی و همچنین رفتارهای رسانه ای او حاکی از این است که هاشمی قصد شرکت در انتخابات را دارد. در یک سال اخیر اخبار بسیاری وجود دارد که او به صحنه خواهد آمد.

داوری گفت: هاشمی اعتقاد دارد توسعه در دوران احمدی نژاد مختل شده است و فردی جز خودش توانایی انجام این ماموریت را ندارد.

در ادامه مناظره سلیمی نمین با بیان اینکه عده ای می گویند هاشمی خواهد آمد اگر مشایی بیاید گفت: پس باید هاشمی در بدنبال آمدن موفقی باشد که به شکست های خود نیفزاید پس باید ارتباطات خود را وسیع کند.

وی افزود: دعواهای امروز هاشمی و احمدی نژاد صوری است. یعنی اینها مسئله اساسی با هم ندارند و می خواهند از این حربه برای ایجاد شور استفاده کنند.

سلیمی نمین تاکید کرد : هاشمی در کتاب خاطرات خود گفته بود نمی خواسته در ماجرای مک فارلین با آمریکا رابطه داشته باشد اما زیباکلام در اینجا گفت که هاشمی قصد رابطه با آمریکا را داشته است.

رئیس دفتر مطالعات و تدوین تاریخ ایران با بیان اینکه جنگ و صلح در قانون اساسی مشخص است ادامه داد: هم احمدی نژاد و هم هاشمی بدنبال ارتباط با آمریکا بوده اند چه خوب و چه بد.

وی افزود: تخطی هاشمی از قانون اساسی از دلایلی است که در سال ۸۴ منجر به رای نیاوردن وی شد.

سلیمی نمین خاطرنشان کرد: نفس اینکه دولتمردی بگوید ارتباط با آمریکا ضروری است یکی از بالاترین نقاط ضعف و خلاف دیپلماسی خواهد بود.

Share