در ششمین جلسه بررسی راهکارهای کنترل گیاه مهاجم سنبل آبی

توسعه بدون توجه به محیط‌زیست در دراز مدت فاجعه است/ باید با عوامل به وجود‌آورنده سنبل آبی برخورد کرد/هدف همه نابودکردن و مقابله با این گیاه مهاجم است/دیگر کلونی سنبل آبی در تالاب انزلی وجود ندارد

به گزارش پایگاه اطلاع رسانی دیارمیرزا رئیس سازمان مدیریت و برنامه‌ریزی گیلان مقابله با زیرساخت‌های تولید و تکثیر گیاه مهاجم سنبل آبی از جمله فاضلاب را ضرورتی‌تر از مقابله با خود گیاه دانست و گفت: برای مقابله با گیاه سنبل آبی، ابتدا باید با عوامل به وجود‌آورنده آن از جمله فاضلاب که به آب و خاک و هوای ما آسیب می‌رساند مقابله کرد.

به گزارش پایگاه اطلاع رسانی دیارمیرزا ششمین جلسه بررسی راهکارهای کنترل گیاه مهاجم سنبل آبی از سلسله نشست‌های انجمن محیط‌زیست سازمان مدیریت و برنامه‌ریزی گیلان با حضور رئیس، معاون هماهنگی برنامه و بودجه و کارشناسان سازمان، مدیرکل محیط‌زیست استان و مدیران کل ستاد مدیریت بحران و پدافند غیر‌عامل استانداری، نمایندگان دستگاه‌های مرتبط، اعضای هیئت علمی دانشگاه‌ها و انجمن‌های مردم نهاد (سمن‌ها) در محل سالن اجتماعات سازمان تشکیل شد.mohammadib431b0d4392e16c5b3807

در این نشست رئیس سازمان با بیان اینکه محیط‌زیست یکی از مهمترین و اولین موضوعاتی است که پس از احیاء سازمان، وی بر آن تاکید داشته و دارد گفت: با گذشت زمان عزم ما در این خصوص جدی‌تر شد. سرلوحه کار سازمان مدیریت و برنامه‌ریزی گیلان حفاظت و حمایت از محیط زیست استان به هر شکل ممکن است. ولی تصمیم‌گیری در خصوص محیط‌زیست، صرفاً بر عهده یک دستگاه نیست و نیازمند همکاری مجموعه دستگاه‌های ذیربط، دانشگاهیان، نمایندگان محترم مردم در مجلس شورای اسلامی و انجمن‌های مردم نهاد است.

کیوان محمّدی ادامه داد: این شجاعت در سازمان مدیریت و برنامه‌ریزی وجود دارد که مانع از ایجاد صنایعی گردد که به محیط زیست استان آسیب وارد کنند. نباید صنایعی را وارد استان نماییم که پس از مدتی بگوییم اشتباه شد! و برای معضل زیست محیطی، نیازمند ۴۰ سال زمان هستیم.

وی تصریح کرد: نباید فقط ساخت و ساز و تغییرات فیزیکی را توسعه قلمداد کرد. انسان توسعه یافته، انسانی است که رابطه‌اش با محیط و ماوراء آن به سامان است. اواست که قادر به تغییر و تحولات بنیادین و سازنده در عرصه زندگی است.

محمّدی با تأکید بر اینکه در حفظ محیط زیست رویکرد سازمان مدیریت و برنامه‌ریزی گیلان، علمی است تصریح کرد: بدین منظور در ۳۵ کمیته شکل گرفته برای تدوین برنامه‌ششم توسعه استان، از نظریات استادان دانشگاه بهره‌گرفته و خواهیم گرفت. چراکه به دانش دانشگاهیان در این خصوص اعتقاد داریم و حل معضلات ما بدون دانش و علم امکان‌پذیر نیست.

وی خاطرنشان کرد: علم محوری چراغ راه ماست اما مفهوم توسعه پایدار صرفاً یک بحث علمی نیست بلکه تجربه بشر است که به ما می‌گوید در توسعه زندگی اجتماعی انسان‌ها، اول محیط زیست را در نظر بگیریم.  باید از تجربه کشورهای پیشرفته استفاده کنیم.

رئیس سازمان مدیریت و برنامه‌ریزی گیلان مقابله با زیرساخت‌های تولید و تکثیر گیاه مهاجم سنبل آبی از جمله فاضلاب را ضرورتی‌تر از مقابله با خود گیاه دانست و گفت: برای مقابله با گیاه سنبل آبی، ابتدا باید با عوامل به وجود‌آورنده آن از جمله فاضلاب که به آب و خاک و هوای ما آسیب می‌رساند مقابله کرد. شیرآبه‌های سراوان یکی از مهمترین عوامل آلودگی تالاب‌ها و زمینه‌ساز تکثیر گیاهان مهاجم مانند سنبل آبی، آزولا و… است. بایستی جلسات و برنامه‌ریزی‌های بیشتر و دقیق‌تری در خصوص مقابله با فاضلاب‌ها صورت گیرد.

وی با بیان اینکه توسعه بدون توجه به محیط‌زیست در دراز مدت فاجعه است گفت: وقتی می‌گوییم توسعه،  هدف آن است که انسان‌ها با رفاه بیشتر و بهتری زندگی نمایند. حال اگر پدیده‌هایی را وارد استان کنیم که برای محیط زیست معضل ایجاد کنند خود به خود حرکت ما، ضد توسعه است. نمی‌توان در استان هم طرفدار محیط‌زیست بود و هم صنایعی را وارد کرد که آلوده کننده محیط‌زیست باشند.

محمّدی با تأکید براینکه ابتدا باید جامعه و اذهان مردم را واقف به اهمیت و دانش محیط‌زیست کرد افزود: حفظ محیط زیست بدون مردم امکان پذیر نیست و درصدی بالایی از موفقیت ما بستگی به ذهن و اراده مردم دارد. توان مدیران و دانش دانشگاهیان به تنهایی قادر به حل مشکلات جامعه نیست.

وی بر عزم عمومی در حل مشکلات محیط‌زیستی تاکید کرد افزود: وقتی عده‌ای برای مقابله با گیاه سنبل آبی وارد عمل می‌شوند، درحالی که چندین برابر آن دیگران اقدام به تکثیر و توزیع آن می‌نمایند حرکت ما نتیجه‌ای در برنخواهد داشت. لذا می‌بایست مردم در قالب سمن‌ها، بسیج و مساجد سازماندهی و به حقوق و تکالیف خود در حوزه مسائل زیست‌محیطی آشنا شوند  و دانش و آگاهی لازم را در این خصوص کسب نمایند.

رئیس سازمان مدیریت و برنامه‌ریزی گیلان تصریح کرد: در این بین نقش انجمن‌های مردم نهاد به دلیل آنکه با عشق و علاقه و بدون هیچ چشم داشتی خدمت انجام می‌دهند مهم است و بایستی آنها را جدی گرفت. اعتقاد ما بر این است که تقویت انجمن‌های مردم نهاد، هم تقویت دولت و هم تقویت سازماندهی و انسجام اجتماعی است. ضمن آنکه نقش رسانه‌ها و صداوسیما هم  در این بین مهم است.

محمّدی در خصوص تأمین اعتبارات لازم جهت مقابله با گیاه مهاجم سنبل آبی گفت: هرچند مشکلات محیط‌زیستی دیگری مانند زباله، فاضلاب، آزولا و شیرآبه هم در استان وجود دارد اما از زمان مطرح‌شدن بحث سنبل آبی، سازمان مدیریت و برنامه‌ریزی گیلان با حمایت استاندار محترم و معاونت عمرانی در اسرع وقت بودجه‌ای را بدین منظور اختصاص داد تا تجهیزاتی را که در این خصوص کارساز است وارد استان شود، در ادامه  نیز وظیفه بودجه‌ریزی را به سهم خود انجام خواهیم داد.

هدف همه ما نابودکردن و مقابله با این گیاه مهاجم است

tanhaei4d294c951282f8182caf4fمعاون هماهنگی برنامه و بودجه سازمان در ششمین جلسه بررسی راهکارهای مقابله با گیاه مهاجم سنبل آبی که در سالن اجتماعات سازمان برگزار شد در سخنانی گفت:  پس از مطرح‌شدن بحث “سنبل آبی” به عنوان یک معضل محیط‌زیستی، پیش از این پنج جلسه با حضور اعضای هیئت علمی دانشگاه‌ها و موسسات مرتبط، انجمن‌های مردم نهاد (NGO) و سازمان حفاظت محیط‌زیست پیرامون بررسی راهکارهای مقابله با آن در سازمان مدیریت و برنامه‌ریزی گیلان برگزار گردیده‌است.

کیمیا تنهایی گزارشی از جلسات برگزار شده ارائه داد و افزود: در این جلسات مقرر شد در قالب طرح‌های پژوهشی و اجرایی کارها پیش برود.

وی ادامه داد: برای طرح‌های پژوهشی، ۲۰۰ میلیون تومان به سازمان محیط‌زیست استان اختصاص یافت که بررسی طرح‌ها توسط پژوهشکده‌ها و استادان دانشگاه‌ها در حال اجراست.

معاون هماهنگی برنامه و بودجه سازمان مدیریت و برنامه‌ریزی گیلان با تأکید براینکه غایت و هدف همه ما  نابودکردن و مقابله با سنبل آبی است تا بیش از این به محیط زیست آسیب نرساند تصریح کرد: به دلیل گسترده شدن روزافزون این گیاه مهاجم نمی‌شد منتظر نتایج پژوهشی ماند، لذا تاکنون چندین مرتبه برداشت و پاکسازی گیاه از سطح آب به روش مکانیکی با همکاری محیط‌بانان و سمن‌ها انجام گرفته است.

تنهایی خاطر نشان کرد: آنچه که برای همه ما مهم هست حفط محیط زیست استان می‌باشد و این حفاظت به دست نمی‌آید جز در سایه تلاش و جدیت و همدلی همه. خوشبختانه همدلی و وفاق خوبی در ارتباط با طرح پاکسازی عینک رشت با همکاری شهرداری منطقه۴، بین دستگاه‌های دولتی مرتبط (محیط‌زیست، پدافند غیرعامل، ستاد بحران، پژوهشکده و موسسات تحقیقاتی و…)، انجمن‌های مردم نهاد، دانشگاهیان شکل گرفته و اقدامات خوبی در حال انجام است.

دیگر کلونی سنبل آبی در تالاب انزلی وجود نداردmohammadpoor25147777f37209189d

در ادامه مدیر کل حفاظت محیط‌زیست گیلان از عمق مشکلات محیط‌زیستی به وجود آمده در تالاب‌های استان شامل عدسک، آزولا و سنبل آبی سخن گفت و افزود: گیاه مهاجم سنبل آبی از نوع گیاهان مهاجر غیر‌بومی است که ریشه آن از کشورهای اکوادور و برزیل می‌باشد.

قربانعلی محمّدپور ادامه داد: مطالعات بین المللی و نیز جلسات برگزار شده ما را به این نتیجه رساند که سنبل آبی از خطرناک‌ترین علف‌های هرز در جهان است که می‌تواند به اقتصاد کشور و استان ضرر جدی برساند. لذا به کمک تشکل‌های غیر‌دولتی و اداره زندان‌های استان، حاشیه نشیان تالاب و ذینفعان، ظرف چند ماه (بهمن و اسفند ماه که زمان خواب رفتگی گیاه سنبل آبی است) موفق به پاکسازی در ۳۲۰ هکتار پهنه تالاب انزلی شدیم و دیگر کلونی سنبل آبی را در این تالاب نداریم.

وی با بیان اینکه سنبل آبی در مرداد ماه، چهل برابر ایام دیگر رشد دارد تصریح کرد: چالش امروز این گیاه محدود به تالاب انزلی نیست بلکه در تالاب‌های استان‌های مازندران و گلستان و همچنین شهرستان لنگرود و شفت نیز گزارشاتی در خصوص این گیاه به سازمان محیط زیست رسیده که اگر حمایت‌ها، متمرکز به این بخش نشود می‌تواند یک تهدید جدی برای محیط‌زیست و تالاب‌های کشور باشد.

مدیرکل محیط‌زیست استان با تأکید براینکه به خوبی توانستیم حساسیت موضوع را به مسئولین ملّی و استانی انتقال دهیم خاطرنشان کرد: به زودی این موضوع با حضور خانم دکتر ابتکار رئیس محترم سازمان حفاظت محیط‌زیست کشور و دکتر نجفی استاندار گیلان در هیات دولت مطرح خواهد شد و تصمیمات خوبی را برای این موضوع خواهند گرفت. در اینجا لازم است از حمایت‌های استاندار محترم و معاونین ایشان و رئیس سازمان مدیریت و برنامه‌ریزی گیلان جهت توجه ویژه به محیط‌زیست تقدیر و تشکر نمایم.

وی در خصوص پاکسازی تالاب عینک رشت از گیاه سنبل آبی هم گفت: حسب حساسیت‌های ایجاد شده تلاش‌هایی توسط شهرداری رشت صورت گرفت اما به این نتیجه رسیدیم که انجام کار به تنهایی از توان اجرایی شهرداری خارج هست. لذا جلساتی متعددی در این خصوص داشته و داریم و با همکاری محیط‌بانان، اداره کل زندان‌ها، آب منطقه‌ای و تشکل‌های غیردولتی تاکنون بالای سه هکتار برداشت صورت گرفته و تلاش داریم ظرف سه ماه آینده پاکسازی کامل به اتمام برسد.

محمدپور در پایان گفت: پس از پاکسازی تالاب عینک، مدیریت شهری می‌بایست اهتمام جدی به منظور پایش مستمر و جلوگیری از ورود فاضلاب و شرایط مهیاکننده تولید و تکثیر سنبل آبی را داشته باشد تا در طرح بلند مدّت به هدف ایجاد مرکز گردشگری برسد.

در این نشست مدیران کل ستاد مدیریت بحران و پدافند غیر عامل استانداری و اعضای هیئت علمی دانشگاه‌ها و نمایندگان انجمن‌های مردم نهاد (NGO) حاضر در جلسه به بیان دیدگاه‌ها و نقطه‌نظرات خود در خصوص راهکارهای عملیاتی مقابله با گیاه مهاجم سنبل آبی پرداختند.

Share